fbpx
AirlinesBestellingenFinancieelNieuwsProfessionalVliegtuigen

Bestellingen en aankondigingen Farnborough Airshow dag #1

Tijdens de Farnborough Airshow worden veel nieuwe orders binnengehaald en contracten gesloten of verlengd. Up zet iedere ochtend de grootste ontwikkelingen van de voorgaande dag op een rij.

Dag 1
De eerste dag van de Farnborough Airshow werd afgetrapt door de premier van het Verenigd Koninkrijk, Theresa May. Zij beloofde 300 miljoen pond (340 miljoen euro) vrij te maken voor allerlei soorten onderzoek in de luchtvaartindustrie. Na haar openingsspeech ving de Airshow, met alle bijbehorende orders, op volle sterkte aan.

Airbus
Tijdens de eerste dag van het evenement kon de Europese vliegtuigbouwer Airbus 191 orders in het bestellingenboek erbij schrijven. De betreffende orders staan hieronder:

 • Het Chinese Sichuan Airlines bevestigd een bestelling voor tien A350 XWB’s. Catalogusprijs voor deze order: 2,71 miljard euro.
 • Het Taiwanese Starlux Airlines heeft een intentieverklaring getekend om zeventien vliegtuigen te kopen voor hun langeafstandsvloot. De order bestaat uit twaalf A350-1000’s en vijf A350-900’s. Omgerekende catalogusprijs voor deze order: 5,1 miljard euro.
 • Het Indiase Vistara heeft een eerder aangekondigde intentieverklaring ondertekend voor dertien A320neo’s, die zullen toegevoegd worden aan de bestaande vloot van 21 Airbus-toestellen. Vistara heeft zich verder verbonden tot het huren van 37 A320neo’s via leasemaatschappijen. De catalogusprijs voor de dertien A320neo’s: 1,22 miljard euro.
 • Golden Falcon Aviation uit Dubai, dat vliegtuigen levert aan Wataniya Airways uit Koeweit, heeft een bestelling bevestigd voor 25 toestellen van de Airbus A320neo-reeks. Catalogusprijs voor deze order: 2,36 miljard euro.
 • Het in Dublin gevestigde Goshawk Aviation Limited, een 50/50 joint venture tussen NWS Holdings Limited en Chow Tai Fook Enterprises Limited, heeft een bestelling geplaatst voor twintig A320neo’s. Catalogusprijs voor deze order: 1,89 miljard euro.
 • De Australische Macquarie AirFinance-groep heeft ook twintig A320neo’s besteld. Catalogusprijs voor deze order: 1,89 miljard euro.
 • Een niet nader bekend gemaakt vliegtuigverhuurbedrijf heeft een intentieverklaring getekend voor de aankoop van tachtig A320neo’s. Als deze order bevestigd wordt, levert dat Airbus, afgaande op de catalogusprijs, 7,55 miljard euro op.
 • De eerste budgetmaatschappij uit Oman, SalamAir, is met Airbus overeengekomen om zes A320neo’s aan de vloot toe te voegen. De cataloguswaarde: 566,4 miljoen euro.

Totaal Airbus
Het totale aantal bestellingen en getekende intentieverklaringen komt neer op 191 orders met een totale cataloguswaarde van 23,28 miljard euro.

Boeing
De grootste concurrent van Airbus is de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing. Deze vliegtuigbouwer kon op de eerste dag van de Farnborough Airshow 168 bestellingen en toekomstige orders bijschrijven.

 • Het Amerikaanse transportbedrijf DHL Express heeft veertien Boeing 777F-vrachtvliegtuigen besteld met een cataloguswaarde van 4,01 miljard euro.
 •  Vliegtuigverhuurbedrijf Jackson Square Aviation uit San Francisco wordt de honderdste klant voor de Boeing 737 MAX. De maatschappij heeft dertig MAX-toestellen besteld met een cataloguswaarde van 2,98 miljard euro.
 • Qatar Airways heeft voor 1,45 miljard euro vijf 777F-vrachtvliegtuigen in Boeing’s orderboek bijgetekend.
 • United Airlines bestelde op de eerste dag van het evenement vier 787-9 Dreamliners met een cataloguswaarde van 939,4 miljoen euro.
 • Het Roemeense luchttransportbedrijf TAROM heeft vijf 737 MAX 8’s besteld met een catalogusprijs van 500,4 miljoen euro.
 • Goshawk Aviation Limited bestelde niet alleen bij Airbus maar ook bij Boeing. De vliegtuigverhuurder plaatste een order van twintig 737 MAX-toestellen met een cataloguswaarde van 1,96 miljard euro.
 • Het Braziliaanse Gol Transportes Aéreos heeft een vorige bestelling omgezet naar dertig 737 MAX 10’s en nog een extra bestelling geplaatst voor vijftien 737 MAX 8’s. De vijftien MAX 8’s hebben een cataloguswaarde van 1,5 miljard euro. De meerprijs voor de MAX 10’s bedraagt 333 miljoen euro.
 • Jet Airways bevestigde de aankoop van een eerder aangekondigde aankoop van 75 Boeing 737 MAX-toestellen met een cataloguswaarde van 7,17 miljard euro.
 • Naast de vliegtuigbestellingen tekende Boeing nog verschillende service- en onderhoudscontracten, waaronder met de Nederlandse Koninklijke luchtmacht, met een gezamelijke waarde van 1,79 miljard euro.

Boeing totaal
In totaal ontving Boeing 168 bestellingen en toekomstige orders. Samen met de verschillende service- en onderhoudscontracten haalde Boeing voor 22,63 miljard euro aan nieuwe contracten binnen.

Bombardier
De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier heeft op de eerste dag van het evenement nog geen bestellingen gemeld. Wel staan zij met de nieuwste ‘Atmosphère‘ cabine op de Airshow.

Embraer
De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer heeft een bestelling bekendgemaakt van 25 E175’s door het Amerikaanse United Airlines. Het catalogusprijskaartje bedraagt voor deze order 939,4 miljoen euro.

Morgen
Morgen zet Up de ontwikkelingen tijdens de tweede dag van de Farnborough Airshow op een rijtje.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button