fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsProfessionalVliegtuigen

Bestellingen en aankondigingen Farnborough Airshow dag #3

Tijdens de Farnborough Airshow worden veel nieuwe orders binnengehaald en contracten gesloten of verlengd. Up zet iedere ochtend de grootste ontwikkelingen van de voorgaande dag op een rij.

Dag 3
Tijdens de derde dag van de Farnborough Airshow zijn er weer heel wat bestellingen geplaatst bij de vliegtuigfabrikanten die op het evenement aanwezig zijn, maar minder dan de voorgaande dagen. Deze trend is al verschillende jaren te zien. Hieronder het overzicht.

Airbus
Tijdens de derde dag van het evenement kon de Europese vliegtuigbouwer Airbus 33 orders in het bestellingenboek erbij schrijven. De betreffende orders staan hieronder:

  • De Mexicaanse low cost maatschappij VivaAerobus heeft getekend voor vijfentwintig A321neo’s. Daarnaast zette de airline een al bestaande bestelling van zestien A320neo’s om naar zestien A321neo’s. De keuze voor de motoren wordt door de airline op een later moment gekozen. De totale waarde van de 25 toestellen bedraagt 2,76 miljard euro. Door de zestien A320neo’s om te zetten naar het grotere model, komt daar een bedrag van 258 miljoen euro bij. De totale cataloguswaarde komt hiermee op 3,01 miljard euro.
  • Het Afrikaanse Uganda Airlines tekende een intentieverklaring voor de aankoop van  twee A330-800neo’s die door Rolls-Royce Trent 7000-motoren worden aangedreven. De cabine zal ingedeeld worden in drie klassen en zal plaats bieden aan 20 passagiers in Business, 28 in Premium Economy en 213 in Economy. Catalogusprijs: 519,8 miljoen euro.
  • Een niet nader genoemde klant heeft ook voor de A330 gekozen en bestelde daar zes toestellen van. Cataloguswaarde: 1,56 miljard euro.

Totaal Airbus
Het totale aantal bestellingen en getekende intentieverklaringen komt op de derde dag neer op 33 orders met een totale cataloguswaarde van 5,09 miljard euro.

Boeing
De grootste concurrent van Airbus is de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing. Deze vliegtuigbouwer kon op de derde dag van de Farnborough Airshow 193 bestellingen en toekomstige orders bijschrijven.

  • VietJet tekende een intentieverklaring om honderd toestellen van de 737 MAX-familie te kopen. De intentieverklaring omvat tachtig 737 MAX 10’s en twintig 737 MAX 8’s. De cataloguswaarde van de honderd vliegtuigen: 10,84 miljard euro.
  • Daarnaast sloot Boeing, met vier klanten die niet bekend gemaakt willen worden, een deal voor in totaal drieënnegentig toestellen van de 737 MAX-familie. Daarvan zullen er veertig in een ‘high-capacity’ indeling aan een klant geleverd worden. Met deze indeling is er ruimte voor 200 passagiers in de 737 MAX 8. De andere drieënvijftig 737 MAX-toestellen gaan naar drie andere klanten. De totale waarde van deze bestelling wordt op 9,39 miljard euro geschat.

Boeing totaal
In totaal ontving Boeing 193 bestellingen en toekomstige orders. Samen goed voor 20,57 miljard euro aan nieuwe contracten.

Bombardier
De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier heeft op de derde dag van het evenement een bestelling van Uganda AIrlines ontvangen. De Afrikaanse maatschappij bestelde vier CRJ900 vliegtuigen. ook bij Airbus bestelde de airline twee toestellen. De waarde van de vier CRJ900’s wordt door Bombardier op 162,2 miljoen euro geschat.

Embraer
De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer kon op de derde dag van het evenement geen bestellingen bijschrijven. Wel werd er met Kenya Airways een contract gesloten om voor de komende jaren de Afrikaanse airline van reserveonderdelen te voorzien.

ATR
Turboprop-vliegtuigfabrikant ATR tekende op Farnborough een contract met het Japanse Hokkaido Air System voor de aankoop van twee ATR 42-600’s. Ook de Colombiaanse maatschappij EasyFly tekende voor vijf ATR -600 toestellen. EasyFly bestelde drie ATR 72-600’s en twee 42-600’s. De catalogusprijs van de in totaal zeven ATR’s komt neer op 133,2 miljoen euro.

Morgen
Morgen zet Up de ontwikkelingen tijdens de derde dag van de Farnborough Airshow op een rijtje.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button