fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

British Aerospace presenteert opvolger Typhoon

Op de eerste dag van de Farnborough International Airshow onthulde British Aerospace het nieuwste concept-gevechtsvliegtuig. De beoogde opvolger van de Typhoon kreeg als naam Tempest.

Toekomst
Het model op ware grootte dat gepresenteerd werd, lijkt enigzins op de Lockheed Martin F-22 en de Northrop YF-23: een tweemotorig stealth-vliegtuig met twee staarten. De Britse staatssecretaris van Defensie¬†Gavin Williamson sprak bij de presentatie over “een blik op de toekomst”.

Typhoon
De Tempest is een zichtbaar resultaat van de ‘Strategic Defence and Security Review’, het tienjarenproject dat in 2015 gestart werd door het Britse Ministerie van Defensie. Williamson hoopt dat in 2035 de Tempest door het Britse luchtruim vliegt, samen met de F-35 en de Typhoon.

Samenwerking
In ‘Team Tempest’ werken diverse Europese¬† luchtvaartbedrijven samen, waaronder British Aerospace, het Italiaanse Leonardo, Rolls Royce en de Royal Air Force. Staatssecretaris Williamson ziet graag nieuwe partners aansluiten bij het project. Zweden, Japan maar ook Turkije zouden interessante partners kunnen zijn voor ‘Team Tempest’. Frankrijk werkt op dit moment ook samen met Duitsland aan de ontwikkeling van een nieuwe gevechtsvliegtuig. Ironisch genoeg zoeken Frankrijk en Duitsland voor hun project ook samenwerking binnen de Europese luchtvaartindustrie.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button