fbpx
AirlinesBestellingenFinancieelNieuwsProfessionalVliegtuigen

Het resultaat van vier dagen Farnborough Airshow

Het handelsgedeelte Farnborough Airshow zit erop. Vier dagen lang hebben de vliegtuigfabrikanten en luchtvaartmaatschappijen orders geplaatst, intentieverklaringen getekend en onderhoudscontracten afgesloten. Het resultaat van vier dag handelen op de Farnborough Airshow staat hieronder te lezen.

Orders
Tijdens de vier handelsdagen van de airshow ging de strijd voornamelijk tussen Boeing en Airbus. De twee concurrenten haalden beide heel wat orders binnen. Zo nam op dag 1 Airbus de leiding met 191 orders. Op de tweede dag was het ook Airbus die de meeste bestellingen binnen haalde, maar de derde dag domineerde Boeinig met 193 orders. Op de vierde en laatste handelsdag was het ook de Amerikaanse vliegtuigfabrikant die de meeste bestellingen binnenhaalde.

Airbus
De Europese vliegtuigbouwer Airbus haalde in totaal 431 nieuwe bestellingen en getekende intentieverklaringen binnen. Daarvan zijn er 93 vaste bestellingen en 338 verklaringen. Opgedeeld heeft Airbus orders ontvangen voor 304 toestellen van de A320-familie en 60 voor de ‘nieuwe’ A220-300. Daarnaast bestelden airlines nog 42 Airbus A330neo’s en 25 Airbus A350 XWB’s. De totale cataloguswaarde van de bestelde toestellen bedraagt om en nabij 61,51 miljard euro.

Boeing
De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing is de grootste concurrent van Airbus. De Amerikanen deden ook geen slechte zaken en rijfde in totaal 649 bestellingen, onderhoudscontracten en intentieverklaringen binnen. De totale waarde van deze bestellingen en onderhoudscontracten bedraagt ongeveer 82,62 miljard euro. Hiermee heeft Boeing de ‘strijd’ tussen beide fabrikanten gewonnen.

Bombardier
De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier heeft enkel op de derde dag van het evenement een bestelling van Uganda Airlines ontvangen. De Afrikaanse maatschappij bestelde vier CRJ900 vliegtuigen. Ook bij Airbus bestelde de airline twee toestellen. De waarde van de vier CRJ900’s wordt door Bombardier op 162,2 miljoen euro geschat.

Embraer
De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer heeft op het evenement in totaal 277 bestellingen en koopopties binnengehaald met een gezamenlijk catalogusprijskaartje van 12,83 miljard euro.

ATR
Turboprop-vliegtuigfabrikant ATR haalde op Farnborough twee klanten binnen. Zo tekende ATR een contract met het Japanse Hokkaido Air System voor de aankoop van twee ATR 42-600’s. Ook de Colombiaanse maatschappij EasyFly tekende voor vijf ATR -600 toestellen. EasyFly bestelde drie ATR 72-600’s en twee 42-600’s. De catalogusprijs van de in totaal zeven ATR’s komt neer op 133,2 miljoen euro.

Andere
Los van de vliegtuigen werd er op Farnborough ook gehandeld in helikopters, defensiecontracten en allerlei andere overeenkomsten. Enkel het aantal bestellingen van vliegtuigen en de bijbehorende catalogusprijs bij elkaar opgeteld zijn er op de Farnborough Airshow dit jaar 1.368 vliegtuigen verhandeld, met een gezamenlijk prijskaartje van 157.255.400.000 euro.

Volgend jaar
Volgend jaar wordt een vergelijkbare handelsbeurs/airshow le Bourget, in Parijs gehouden. In 2020 strijkt de airshow weer neer op het vliegveld van het plaatsje Farnborough, gelegen in het Engelse graafschap Hampshire op 53 kilometer ten zuidwesten van Londen.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button