fbpx
General aviationLiefhebberNieuws

Europese blusvliegtuigen komen Zweden te hulp

Bij de bestrijding van de grote bosbranden krijgt Zweden assistentie verschillende Europese landen. Blustoestellen uit Frankrijk, Italië, Noorwegen en Litouwen zijn naar Zweden gevlogen om te helpen bij het blussen van de vele branden.

Blustoestel
Twee CL415’s en een Beech 200 van de Franse Securité Civile maakten eerder deze week een tussenlanding op Groningen-Eelde, op weg naar Zweden. Vanuit Italië maakten twee CL415’s van de Protezione Civile een tankstop in Luxemburg. De Bombardier CL415 ‘Super Scooper’ is een Canadees amfibievliegtuig, speciaal ontworpen als blustoestel. Het heeft een capaciteit van ruim 6000 liter water. Door een ‘splash & go’ te maken op wateroppervlak, kan het snel de watertanks bijvullen.

Helikopters
Acht blushelikopters uit Noorwegen zijn sinds vorige week al aan het werk, om vanuit de lucht de branden te bestrijden. Volgens Litouwse media is een Mi-8 helikopter van de Litouwse luchtmacht eveneens onderweg naar Zweden om te helpen bij de bluswerkzaamheden. Polen heeft meer dan twintig brandweervoertuigen naar Zweden gestuurd. Door de aanhoudende droogte van de afgelopen weken, zijn er meer dan 70 locaties in heel Zweden bosbranden gemeld. Ook is het in Zweden al geruime tijd ongewoon warm, met temperaturen boven de 30°Celsius.

Chinook
Via Twitter liet de Koninklijke Luchtmacht weten nog geen hulpverzoek te hebben ontvangen. In het verleden heeft Defensie met Cougar helikopters geassisteerd in Portugal bij het bestrijden van natuurbranden. Een CH-47 Chinook van de luchtmacht is deze week wel ingezet bij bluswerkzaamheden in de Drunense duinen.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button