fbpx
AirlinesFrequente reizigersNieuws

Twente Airport krijgt remote tower

Twente Airport moet eind 2019 een remote tower krijgen. Een camera langs de landingsbaan, waardoor vliegtuigen ook zonder een bemande verkeerstoren kunnen opstijgen en landen. Dit melden lokale media.

Primeur
Vliegtuigen (vooral zakenjets) die bij duisternis op Twente Airport willen landen kunnen op deze manier worden begeleid door de verkeersleiding op vliegveld Eelde. De verkeersleiders maken daarbij gebruik van beelden van de camera langs de landingsbaan. Meiltje de Groot, directeur van Twente Airport, zegt tegen 1Twente dat de luchthaven hiermee een landelijke primeur krijgt.

Bewegingen
Volgens de huidige bepalingen mag er tussen zes uur ‘s ochtends en elf uur ‘s avonds worden gevlogen van en naar de luchthaven, tot circa 1800 vliegbewegingen per jaar. Deze aantallen zouden volgens berekeningen in 2021/2022 gehaald worden, maar het gaat sneller dan verwacht.

Afstemmen
Voor de remote tower moeten er nog wel een aantal zaken worden afgestemd met defensie, het ministerie en Luchtverkeersleiding Nederland, die op termijn de leiding moet overnemen van Eelde. De Groot zegt dat er geen nieuw luchthavenbesluit nodig is en hoopt ‘dat het eind volgend jaar zover is.’

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button