fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Wizz Air wijt lagere kwartaalwinst aan stakingen

In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar valt de winst significant lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Wizz Air wijt de slechte cijfers aan de stakingen van de Europese luchtverkeersleiders, zo staat te lezen in de kwartaalrapportage van de Hongaarse maatschappij.

Winst
De winst daalde met 14 procent naar 50 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de winst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 58,1 miljoen euro. De totale omzet steeg wel met 17,9 procent naar 553,4 miljoen euro. Ook het aantal vervoerde passagiers steeg met 19,7 procent naar 8,6 miljoen reizigers.

Stakingen
De stakingen van de Europese luchtverkeersleiders hebben volgens de Hongaarse low cost maatschappij voor 145 annuleringen gezorgd in de maanden april, mei en juni. Dat is een toename van 426 procent in vergelijking met dezelfde maanden vorig jaar. Toen waren er 34 annuleringen. Ook de punctualiteit nam met 7,8 procentpunt af naar 74,4 procent.

Gevolg
Het gevolg voor Wizz Air, door deze verstoringen veroorzaakt door de stakingen, is dat de maatschappij 203 procent meer kosten had aan vergoedingen en compensatiekosten aan reizigers. Deze kostenpost komt neer op 9,1 miljoen euro.

Klacht
Gisteren dienden verschillende prijsvechters, waaronder Wizz Air, nog een klacht in bij de Europese Commissie in verband met de stakingen van de Franse verkeersleiders. Volgens de low cost airlines schaden de stakingen van de Franse luchtverkeersleiding het fundamentele principe van vrij verkeer binnen de Europese Unie.

Groeidoelstelling
De ceo van Wizz Air, József Váradi, kijkt vooruit: “Aangezien de verstoringen waarschijnlijk doorgaan tot in de herfst en de brandstofprijzen in het eerste kwartaal bleven stijgen, heeft Wizz Air besloten de groeidoelstelling voor het volledige jaar bij te stellen van 20 procent naar 18 procent.”

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button