LiefhebberMilitairNieuws

Zweedse luchtmacht bestrijdt natuurbrand met bom

Een JAS39 Gripen van de Zweedse luchtmacht heeft op een ongewone manier bijgedragen aan de bestrijding van een natuurbrand: door een bom af te werpen. Dit meldt de Zweedse luchtmacht in een persbericht.

Granaten
Eén van de vele natuurbranden in Zweden bevindt zich in een militair oefengebied. Al bijna twee weken woedt er een grote brand in de Trängslet oefenrange in midden-Zweden. Bluswerkzaamheden werden ernstig bemoeilijkt, omdat in het gebied ook niet-ontplofte bommen en granaten liggen. Door de hitte van de branden was er het risico dat deze alsnog spontaan tot ontploffing zouden komen. Brandweerwagens en helikopters mochten dan ook niet het gebied in.

Explosie
In het verleden heeft het Zweedse leger al eens succesvol een brand weten te blussen in een militair oefengebied door het afschieten van artillerie. Maar voor zover bekend is dit de eerste keer dat een bom wordt gebruikt voor het bestrijden van een brand. De drukgolf van de explosie kan er voor zorgen dat de vlammen worden ‘verstikt’ door een gebrek aan zuurstof.

Lasergeleid
Een Saab Gripen van de vliegbasis Ronneby heeft woensdag een GBU49 lasergeleid projectiel afgeworpen, met 227 kg aan explosieven. Johan Szymanski, coördinator van de operatie, was zeer positief over het resultaat: “We konden dit uitproberen, omdat de brand in een militair oefengebied woedde. Vooralsnog heeft het geholpen: het vuur is uit. Dit is dus zeker iets wat we in de toekomst vaker zouden kunnen inzetten.”

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close