Historische luchtvaartLiefhebberNieuws

Nederlandse Catalina stopt met vliegen en wordt verkocht

De Nederlandse Catalina PH-PBY stopt per 1 oktober 2018 met vliegen en zal worden verkocht. Dit maakte de eigenaar van het toestel, Stichting Exploitatie Catalina, bekend in een brief aan de donateurs.

Noodlanding
In augustus 2017 maakte het 75-jaar oude amfibievliegtuig een noodlanding op Lelystad, vanwege een defect neuswiel. De schade aan de neus als gevolg van deze landing bleek groter dan gedacht. De herstelwerkzaamheden kostten veel tijd, geld en manuren. Hierdoor heeft de Catalina bijna een jaar aan de grond gestaan.

Verlies
Hoewel de Inspectie Leefomgeving en Transport een bewijs van luchtwaardigheid heeft afgegeven, heeft de stichting toch besloten om na 1 oktober 2018 de vliegoperaties te staken. Door het stichtingsbestuur worden hiervoor diverse redenen opgegeven. Doordat de Catalina zo lang niet heeft kunnen vliegen, was er een fors verlies aan inkomsten – iets wat volgens het bestuur niet meer in te halen is. Door gebrek aan voldoende financiële middelen, is het “… onhaalbaar gebleken (…) om een gezonde exploitatie te garanderen”. Steun van buitenaf bleef uit: “Zowel bij de overheid als ook bij het bedrijfsleven is er weinig tot geen draagvlak om ons iconische vliegtuig te behouden voor Nederland.”

Problemen
Andere problemen speelden ook een rol. Een tekort aan nieuwe gecertificeerde technici, die zich als vrijwilliger willen inzetten, zorgde ervoor dat vaker betaalde krachten extern moesten worden ingehuurd. Verder wordt de manier van vliegoperaties (vluchten met donateurs) sinds dit jaar door de overheid als commercieel beschouwd. Het bestuur schrijft hierover: “… de mogelijkheden om de hoge kosten van een Catalina te financieren [worden] hierdoor erg beperkt.”

Verdwijnen
Deze samenloop van omstandigheden dwingt het bestuur tot de keuze om te stoppen met vliegen. Het zou een groot verlies zijn voor de Nederlandse historische luchtvaart als dit iconische toestel naar het buitenland zou verdwijnen. De kans op een potentiële koper in Nederland of Europa wordt bijzonder klein geacht. Hoe mooi zou het zijn, als het Aviodrome of de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht de Catalina toch zou kunnen behouden voor Nederland.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close