fbpx
NieuwsProfessionalRuimtevaart

Eerste bemande ruimtevlucht Boeing en SpaceX uitgesteld

De Amerikaanse vliegtuig- en ruimtevaartfabrikant Boeing en SpaceX van Tesla-oprichter Elon Musk stellen beide hun eerste bemande ruimtevluchten uit, zo melden verschillende media.

Boeing
Boeing heeft de eerste bemande vlucht met de CST-100 Starliner-capsule met enkele maanden uitgesteld, nadat er in juni tijdens een test een afwijking werd gevonden in het aandrijfsysteem. Volgens John Mulholland, vice-president bij Boeing, zal er eind dit jaar, begin volgend jaar wel een onbemande testvlucht uitgevoerd worden. Ergens halverwege 2019 zou een bemande testvlucht de ruimte in gaan.

SpaceX
Ook SpaceX loopt vertraging op met het realiseren van de ruimtecapsule ‘Crew Dragon’. Nu zal in november, drie maanden later dan gepland, een onbemande testvlucht uitgevoerd worden. Als deze goed verloopt zal er in april volgend jaar, vier maanden later dan gepland, een bemande testvlucht uitgevoerd worden. De reden voor vertraging wil SpaceX niet naar buiten brengen.

ISS
Zowel Boeing als SpaceX gaan ruimtereizen aanbieden die astronauten van en naar het International Space Station (ISS) kan brengen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaf Boeing een contract van 4,2 miljard dollar (3,6 miljard euro) om drie ruimtecapsules te maken. SpaceX kreeg een contract van 2,6 miljard dollar (2,2 miljard euro) toebedeeld om een bemande versie van de ‘Dragon’ te maken. Eerder verwachtte NASA dat het Boeing en SpaceX respectievelijk in december 2019 en januari 2020 een certificering zou kunnen geven, waarmee NASA aangeeft dat de beide ruimtevoertuigen aan alle eisen voldoen om de reis naar het ISS te kunnen uitvoeren. Deze data worden dus uitgesteld.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button