General aviationHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuwsNL nieuws

Luchtmachten komen samen bij Texel Airshow | Foto’s

Een zonovergoten Texel Airport was afgelopen zaterdag het toneel van de twaalfde Leaseweb Texel Airshow gehouden. Dit evenement wordt elke drie jaar georganiseerd. Net zoals voorgaande jaren werd ook deze editie druk bezocht.

Luchtmacht
De show bestond uit voornamelijk militaire vliegtuigen en helikopters. De vier en een half uur durende show begon met onder andere parachutisten van Paracentrum Texel. In het diverse programma kwamen onder meer de volgende toestellen langs: een Airbus A400M van de Duitse luchtmacht, de Thunder Yaks en een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht samen met F-16’s van de Belgische luchtmacht.

Piper
Ook Brendan O’Brien met zijn Flying Circus was weer van de partij. Door de zijwind had hij meerdere pogingen nodig om zijn Piper Cub op de rijdende trailer te landen. Verder was het Breitling Jet Team van de partij en liet een knap staaltje vliegwerk zien tijdens het formatievliegen. Het stuntteam van de Jordaanse luchtmacht, de Royal Jordanian Falcons, sloot de dag af boven een inmiddels bewolkt vliegveld.

F4U Corsair scheert op lage hoogte langs het publiek ©Peter Steehouwer

Show
Terwijl in de lucht de vliegers het publiek amuseerden, was er ook op de grond genoeg te beleven. Zo stonden er onder andere een F-16, Chinook, een Duitse Dornier en een Poolse MIL MI-17AE. Naast de show waren er ook stands van de Koninklijke Luchtmacht. Zoals voorgaande edities konden bezoekers ook via de lucht komen. Het veld stond daarom vol met General Aviation vliegtuigen uit heel Nederland.

Hawker Hunter maakt een flyby ©Peter Steehouwer
Siai Marchetti SF 260 ©Peter Steehouwer

Thunder Yaks in formatie ©Peter Steehouwer
OV-10 Bronco van het Bronco Demo Team ©Up in the Sky
Dutch Thunder Yaks maken loopings ©Up in the Sky

Tags

Quint Koops

Redacteur. Quint is al vele jaren zeer geïnteresseerd in de luchtvaart. Sinds een aantal jaar doet hij in zijn vrije tijd onder andere aan zweefvliegen. Op het moment studeert Quint Aviation Studies aan de Hogeschool van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Back to top button