fbpx
AirlinesEditors choiceFrequente reizigersKLMNieuwsNL NieuwsSchiphol Airport

KLM test inchecken handbagage op Schiphol

KLM test het inchecken van handbagage als ruimbagage op luchthaven Schiphol. Dat zegt een woordvoerder van de maatschappij desgevraagd tegen Up in the Sky.

Buitenstations
Het gaat om een test die sinds deze zomer loopt. Later dit jaar wordt bekeken of de proef een blijvertje is. KLM past deze methode op de buitenstations al langer toe.

Trolleys
Sinds luchtvaartmaatschappijen geld in rekening brengen voor het meenemen van koffers, nemen de hoeveelheden (gratis) handbagage een enorme vlucht. En dat leidt tot opstoppingen. Al die trolleys en tassen moeten immers worden gecontroleerd bij de security en een plaatsje krijgen aan boord. Nu de vliegtuigen steeds voller zitten, leidt dat tot steeds meer problemen.

Handbagage
KLM probeert hier wat aan te doen door de handbagage op vluchten vanaf Schiphol deels in te checken. “In vertrekhal 1 staan banners die reizigers op deze mogelijkheid wijzen” aldus de woordvoerder van KLM. Bij sommige vluchten worden passagiers bij het inchecken actief hierop geattendeerd. “We maken van tevoren een inschatting of er veel handbagage aan boord gaat. In die gevallen wordt tegen passagiers gezegd dat ze hun handbagage ook kunnen inchecken.”

Gate
Dat gebeurt op vrijwillige basis en gratis. Sommige maatschappijen kiezen ervoor om de handbagage die niet aan boord past, bij de gate -op het laatste moment dus- in te nemen. Volgens KLM ervaren reizigers dat als ‘niet prettig’. Op de zogenoemde buitenstations van KLM werd vorig jaar zomer al geëxperimenteerd met het innemen van handbagage bij het inchecken. KLM: “Dat heeft een positieve invloed op de klantervaring en punctualiteit.”

Ryanair
KLM is natuurlijk niet de enige maatschappij die te maken heeft met de overvloedige handbagage. Airlines komen met verschillende maatregelen om dit te ondervangen. Zo kun je bij easyJet de handbagage tegen betaling van 5 euro inchecken als ruimbagage. Bij Ryanair mogen uitsluitend prioritypassagiers nog twee stuks handbagage meenemen aan boord.

BA
Zowel easyjet als Ryanair introduceerde ook nieuwe tariefsoorten cq tarieven voor ruimbagage, om te stimuleren dat passagiers meer bagage in de koffer en minder in de trolley stoppen. British Airways (BA) heeft op thuisbasis Londen Heathrow zelfs aparte incheckbalies voor handbagage ingericht. Lufthansa hanteert het beleid om handbagage bij de gate in te nemen, indien nodig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button