fbpx
IncidentenMilitairNieuwsOpmerkelijkProfessional

NAVO-Eurofighter vuurt per ongeluk raket boven Estland af

Een Spaanse Eurofighter Typhoon 2000 heeft per ongeluk boven Estland een raket afgeschoten, zo melden verschillende media. Er werd geen schade aangericht.

NAVO
De Spaanse straaljager deed mee aan een missie van de NAVO, toen het per ongeluk een AMRAAM-raket afvuurde, zo vertelde een woordvoerder van de NAVO aan CNN. Het type raket dat afgevuurd werd heeft een ingebouwd zelfvernietigingsmechanisme, maar het is niet zeker of deze ook is afgegaan.

Otepää
De straaljager zou boven het dorpje Otepää de raket hebben afgevuurd toen het op de terugweg was naar de basis in de Litouwse stad Šiauliai.

Zoektocht
De Estse luchtmacht is nu bezig met een zoektocht naar de afgevuurde raket. Zij denken dat het projectiel zich mogelijk 40 kilometer ten noorden van de stad Tartu zou kunnen bevinden. Een AMRAAM-raket is 3,7 meter lang en heeft een diameter van 18 centimeter. Er wordt een onderzoek naar het incident ingesteld.

Betreurenswaardig
De Estse premier Jüri Ratas laat via Facebook weten dat hij het incident ‘extreem betreurenswaardig’ vindt, maar de NAVO-missie ‘zeer belangrijk en een noodzakelijk deel van de Estse nationale veiligheid is.’

Gevechtsvliegtuigen
Estland, Letland en Litouwen, oftewel de Baltische Staten, hebben zelf geen gevechtsvliegtuigen en maken daarom gebruik van NAVO-toestellen, waaronder de Spaanse Eurofighter Typhoon 2000.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button