fbpx
AirlinesNieuwsNL NieuwsPiloten en CrewProfessional

Ryanair daagt Nederlandse piloten voor de rechter

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is in kort geding gedagvaard door Ryanair, met als onderwerp een stakingsverbod deze zomer voor de in Nederland gestationeerde Ryanair-vliegers. “Dit is de wereld op z’n kop”, zo laat een woordvoerder van de VNV aan Up weten.

Verrast
De pilotenvakbond is verbaasd over de stap van Ryanair. Het kort geding ‘is in de ogen van de VNV voorbarig’, omdat zij nog niet hebben laten weten of de in Nederland gestationeerde Ryanair-piloten daadwerkelijk gaan staken. Wel hebben de piloten via een referendum laten weten voor een staking te zijn, maar zijn er nog geen concrete plannen naar buiten gebracht.

Bespreken
Volgens de woordvoerder wordt er vandaag nog besproken hoe de vakbond zal reageren op de actie van Ryanair, maar zullen zij morgen ‘alles doen om het Nederlands stakingsrecht te verdedigen.’ Vakbonden in België, Duitsland, Zweden en Ierland leggen vrijdag 10 augustus het werk neer als gevolg van de dreigementen vanuit Ryanair.

Woedend
De pilotenvakbond laat weten dat het ‘woedend is vanwege de Ryanair-aanval op het Nederlands stakingsrecht, hetgeen een fundamenteel recht is van werknemers in Nederland.’ “Met deze dagvaarding probeert Ryanair wederom rechten van haar medewerkers te ontnemen. Het cao-conflict waar Ryanair zich in bevindt gaat namelijk over werknemersrechten”, aldus de pilotenvakbond.

Nederland
In Nederland zijn er zo’n 40 piloten aangesloten bij de VNV die werken op de basis van Ryanair in Eindhoven. Volgens een woordvoerder van de vakbond is dat ‘iedere vlieger zonder managementtaken.’

Geding
Het kort geding wordt op donderdag 9 augustus in de middag bij de rechtbank in Haarlem voorgelegd.

Up breidt haar webshop verder uit!

Naast nieuws- en achtergrondartikelen heeft Up ook een leuk aanbod van allerlei luchtvaartgerelateerde producten. Bekijk alles in de webshop.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button