fbpx
AirlinesEditors choiceFrequente reizigersNieuwsNL NieuwsPiloten en Crew

VNV in gelijk gesteld: Ryanair staking gaat door

De rechter heeft in het kort geding tussen pilotenvakbond VNV en Ryanair de pilotenvakbond gelijk gegeven. De stakingen van de Ryanair-piloten mogen morgen doorgaan. Zo oordeelde de rechter tijdens de zitting van het kort geding.

Uitspraak
De rechter heeft naar aanleiding van een kort geding tegen de VNV, aangespannen door Ryanair, VNV gelijk gegeven. De rechtbank in Haarlem oordeelde dat “Ryanair niet aannemelijk heeft gemaakt dat er maatschappelijke ontwrichting ontstaat. Ryanair treedt niet op in andere landen, en laat niet inzien waarom specifiek in weekenden niet gestaakt mag worden.”

Deze uitspraak betekent dat morgen de 36 Ryanair-piloten die bij de VNV zijn aangesloten, het werk neer mogen leggen. Wat het precies betekent voor de circa 4.000 reizigers is nog niet duidelijk. Op acht van de 22 vluchten van en naar Eindhoven heeft Ryanair ZZP’ers ingedeeld.

Staking breken
Ryanair mag na morgen van de rechter ook geen stakingsbrekende acties uitvoeren door vanuit het buitenland piloten in te zetten. Een kleine overwinning was er wel voor de maatschappij: na komend weekend moet VNV 72 uur van te voren aan Ryanair doorgeven waarom en waar er gestaakt wordt. Normaliter geldt een termijn van 24 uur. Ook mogen er vrijdag nog piloten uit andere landen worden ingevlogen om vluchten uit te voeren. Daarna niet meer.

Tevreden
Woordvoerder Joost van Doesburg van VNV is tevreden met de uitspraak zegt hij tegenover Up in the Sky. “Beter hadden we het niet kunnen wensen. De rechter heeft geconcludeerd dat we morgen gewoon mogen staken.” VNV kan goed leven met de combinatie dat zij drie dagen van te voren een staking moeten doorgeven en dat Ryanair dan geen andere piloten mag invliegen. “We kunnen nu echt opkomen voor de werknemers en een eerlijke en goede cao.” Ryanair was niet bereikbaar voor commentaar.

Europa
Nu de aangekondigde werkonderbreking doorgaat wordt Nederland het vijfde land waar Ryanair-piloten het werk neerleggen. Eerder kondigden Belgische, Zweedse en Ierse piloten een staking aan en gisteren ook de Duitse piloten. De stakingen dienen er voor om het Ryanair-management duidelijk te maken dat “je zo niet kunt omgaan met je personeel.”

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button