IncidentenNieuwsProfessional

Piloten gecrashte Convair 340 volgden noodprocedure niet

De piloten van de Convair 340, die op 10 juli neerstortte in Zuid-Afrika, volgende niet de juiste noodprocedure, nadat bleek dat dat een van de motoren vlamvatte. Dat stelt een voorlopig onderzoeksrapport van de Zuid-Afrikaanse luchtvaartautoriteit.

Crash
De Convair zou naar het Aviodrome in Lelystad worden overgevlogen. Bij de crash kwam een van de inzittenden om het leven.

Zwarte doos
Aangezien het historische vliegtuig geen zwarte doos aan boord had, moesten de onderzoekers naar alternatieve informatiebronnen zoeken. Er werd een GoPro-camera aangetroffen in de cockpit. Daarop was te horen dat een van de passagiers na de start aangaf aan een technicus in de cockpit dat de linkermotor in brand stond.

Verwarring
Hierop volgde onder de piloten verwarring. Er werd tussen de piloten overlegd welke motor in brand stond, zonder vervolgens de gepaste procedure te volgen om de propellors in de juiste stand te plaatsen. Met ingebouwde brandblussers kon dan het vuur worden geblust. Ook was er nog verwarring onder de vliegers of het landingsgestel wel juist was ingetrokken.

Bevoegd
Het rapport stelt vast dat maar een van de piloten bevoegd was te vliegen met het type toestel. De komende tijd wordt het onderzoek door de luchtvaartautoriteit vervolgd.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button