fbpx
IncidentenMilitairNieuws

Estland pauzeert luchtoefeningen na afgevuurde raket

De Estse minister van defensie heeft de NAVO-luchtoefeningen tijdelijk stopgezet na een per ongeluk afgevuurde raket door een Spaanse straaljager. Dat schrijft The Associated Press.

Oefeningen
Tijdens een persconferentie in de hoofdstad van Estland riep Juri Luik, de Estse minister van defensie, Spanje op het voorval grondig te onderzoeken. Hij start zelf ook een intern onderzoek naar de veiligheidsregels voor het organiseren van luchtoefeningen in het Estse luchtruim. Luik heeft aangegeven alle luchtoefeningen boven Estland op te schorten.

Excuses
“De Spaanse minister van defensie en de commandant van de Spaanse strijdkrachten hebben hun excuses aangeboden en spijt getoond”, aldus Luik. Hij benadrukt ook zijn vertrouwen in de Baltische missie van NAVO, welke in 2004 is begonnen toen Estland, Letland en Litouwen bij het bondgenootschap zijn gekomen. De drie staten hebben geen eigen gevechtsvliegtuigen.

Per ongeluk
Een Spaanse Eurofighter Typhoon 2000 schoot woensdag per ongeluk een raket af boven Estland. Het gevechtsvliegtuig deed mee aan een missie van de NAVO. De straaljager zou boven het dorpje Otepää de raket hebben afgevuurd toen het op de terugweg was naar de basis in de Litouwse stad Šiauliai.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button