NASA heeft zondagochtend om 9.31 (Nederlandse tijd) de Parker Solar Probe gelanceerd, die de zon moet gaan verkennen. Gisteren werd de lancering afgeblazen vanwege een technische defect.
Doel
Het hoofddoel van de ruimtesonde is het verzamelen van informatie over de zonnewind: geladen deeltjes die de ruimte in worden gezonden door de zon. De gegevens hiervan haalt de sonde uit de atmosfeer van de zon.
Missie
De missie duurt zeven jaar en de zonde vliegt zeven keer voorbij de zon, tot op een afstand van 6,1 miljoen kilometer. De zwaartekracht van Venus wordt gebruikt om beter in de baan om de zon te komen. Op de video is te zien hoe de Solar Probe wordt gelanceerd.
3-2-1… and we have liftoff of Parker #SolarProbe atop @ULAlaunch’s #DeltaIV Heavy rocket. Tune in as we broadcast our mission to “touch” the Sun: https://t.co/T3F4bqeATB pic.twitter.com/Ah4023Vfvn
— NASA (@NASA) 12 augustus 2018
Lancering
De lancering lijkt tot nu toe goed te verlopen. Later deze ochtend liet NASA via Twitter weten dat het ruimtevaartuig succesvol is gescheiden en dat de zonnepanelen zijn uitgeklapt.
With spacecraft separation confirmed, our #ParkerSolarProbe spacecraft continues its journey to our closest star, @NASASun. Watch: https://t.co/PkGrgsoDAV pic.twitter.com/1b1K2cmtBw
— NASA (@NASA) 12 augustus 2018
We have confirmation that the #ParkerSolarProbe solar panels have been deployed. pic.twitter.com/c0n2FfaVKH
— NASA_LSP (@NASA_LSP) 12 augustus 2018
Zon
Op onderstaande video legt NASA uit hoe de ruimtesonde bij de zon komt.