AirlinesFrequente reizigerNieuwsNL nieuwsOpmerkelijkSchiphol Airport

Storing Schiphol: geen in- en uitgaande vluchten | Update

De storing bij de luchtverkeersleiding op Schiphol is langzaamaan opgeheven. Er kunnen weer vliegtuigen vertrekken en ook het landende verkeer begint weer binnen te komen.

UPDATE
Volgens een bericht van Schiphol op Twitter is het vertrekkende verkeer weer langzaam op gang aan het komen. Ook Eurocontrol laat weten dat het systeem aan het herstellen is en de maatregelen zijn aangepast naar de nieuwe situatie. Op flightradar24 is te zien dat er ook weer vliegtuigen richting de Amsterdamse luchthaven vliegen om daar te landen.


LVNL
De Luchtverkeersleiding Nederland kon rond 13:15 uur nog geen uitspraak over de oorzaak van de storing doen, ‘omdat we ermee bezig zijn’, aldus een woordvoerder van de LVNL tegenover Up. De storing ontstond kort na 13:00 uur en zou zitten in het communicatiesysteem dat het contact mogelijk maakt tussen de luchtverkeersleiders en de piloten.

Ook de LVNL geeft een update via twitter, daarin meldt de luchtverkeersleiding: “communicatiesysteem LVNL werkt weer stabiel. Vliegverkeer wordt opgebouwd. Vliegtuigen kunnen weer starten en landen. Het kost nog enige tijd tot de situatie weer normaal is. LVNL doet onderzoek naar de oorzaak van de storing. De veiligheid is niet in het geding geweest.”


Schiphol
Een woordvoerster van Schiphol liet desgevraagd aan Up weten dat er rond 13:15 uur geen inkomende en uitgaande vluchten mogelijk waren door de storing. Inmiddels is het verkeer weer langzaam op gang aan het komen.

Twitter
De LVNL liet eerder via Twitter weten dat:
“Er is een storing in het communicatiesysteem van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Via dat systeem verloopt het contact tussen de luchtverkeersleiding en piloten. Om de veiligheid te waarborgen hebben we daarom het vliegverkeer afgebouwd.”

“Het verkeer wat in het Nederlandse luchtruim vloog is veilig geland via het back-up communicatiesysteem. Er wordt niet gestart en geen nieuw verkeer geaccepteerd.”

“We zetten ons met extra mensen maximaal in om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. Wij zijn ons bewust van de gevolgen die dit heeft voor reizigers, luchtvaartmaatschappijen en de luchthaven.”

KLM
Door de storing zijn verschillende KLM-vluchten uitgeweken, zo ook een KLM-vlucht vanuit Boedapest die naar Düsseldorf is uitgeweken. KL1444 uit Abederdeen is aan het uitwijken naar Norwich. Een andere KLM-vlucht, KL1280 vanuit Edinburgh is boven Groot-Brittannië omgekeerd. Ook KLM-vluchten uit Bilbao (KL1686) en New York JFK (KL644) zijn uitgeweken. De vlucht uit Bilbao naar Duitsland en die vanuit JFK vliegt weer richting Amsterdam. KL1364 vanuit Warschau is uitgeweken naar Hamburg. Ook Delta-vlucht DL164 vanuit Minneapolis week uit naar Londen, maar is nu weer op weg naar Amsterdam.

Uitwijken
De vlucht van Qatar Airways naar Amsterdam is uitgeweken naar Brussel en Tui-vluchten OR792 vanuit Bodrum en OR794 uit Dalaman vliegen ook naar het Belgische vliegveld in plaats van Schiphol.

Luchthavens
Ook andere vluchten wijken uit naar andere luchthavens dan Schiphol. Zo maakte easyJet-vlucht U2-7958 uit Malaga rondjes boven noord-Frankrijk maar vliegt nu door naar Amsterdam. Een vlucht van SilkWay uit Baku vliegt weer riching Amsterdam, maar een toestel van Pegasus is naar Düsseldorf uitgeweken. Ook de vrachtvluchten moeten uitwijken, zo vliegt China Cargo Airlines vanuit Shanghai naar Frankfurt.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button