fbpx
KLMNieuwsNL NieuwsPiloten en CrewProfessional

Piloten KLM bereiden acties voor na afwijzen cao-eindbod

De piloten van KLM bereiden acties voor nu de Nederlandse luchtvaartmaatschappij het cao-eindbod van pilotenvakbond VNV heeft afgewezen, zo meldt de vakbond.

Acties
Volgens VNV zijn de breekpunten de werkdrukverlichting en de aanname van nieuwe piloten. Volgens de vakbond is er te weinig cockpitbemanning. “De gaten moeten worden opgevangen en dat eist zijn tol door een hoog ziekteverzuim en door het uitvallen van vluchten en het daardoor kunnen verliezen van slots op Schiphol”, aldus vice-voorzitter Willem Schmid. VNV stelt in haar persbericht dat actie zullen worden voorbereid.

Staking
In een interne mail aan de leden, ingezien door Up in the Sky, is het VNV-bestuur iets duidelijker wat de acties in zullen houden. ‘Het proces tot mogelijke werkonderbrekingen in gang wordt gezet’, valt te lezen in de brief. Intern moeten er nog verschillende stappen worden ondernomen voordat het tot een daadwerkelijke staking komt. Dit proces zal enkele weken in beslag nemen.

Cao
Het cao-eindbod van de VNV voor een nieuwe cao voor de KLM-vliegers is door KLM niet geaccepteerd, stelt VNV. De KLM kreeg van VNV tot vrijdag 17 augustus 09:00 uur de tijd om op het eindbod in te gaan. De airline ging hier niet op in, maar kwam donderdagavond nog wel met een tegenbod. “Ook in het laatste tegenvoorstel van KLM wordt onvoldoende geluisterd naar de zorgen en bezwaren die al jaren bij de vliegers leven. Bovendien neemt ze de vliegers niet serieus door op dit moment nog een tegenvoorstel te doen. KLM laat blijken nog steeds niet de breed geuite zorgen van haar vliegers te hebben begrepen”, aldus VNV vicevoorzitter Willem Schmid.

KLM
KLM laat in een statement weten dat er ‘onbegrip en teleurstelling over opstelling van VNV’ is. “KLM heeft  gisteren een verbeterd eindvoorstel voor een cao met VNV gedeeld dat op belangrijke onderdelen tegemoet komt aan de wensen van piloten om de werkdruk te verlichten en de work-life balance te verbeteren. We stappen hiermee niet één-op-één in op het eindbod van VNV, maar zijn wel bereid een aangepast KLM-voorstel neer te leggen.
Dit voorstel is een aanpassing van het eerdere KLM-voorstel, gebruikmakend van de ingrediënten uit het eindbod van VNV. We zijn daarbij bereid geweest om over een groot aantal bezwaren heen te stappen. Hiermee doen we een uiterste poging om de weg vrij te maken om snel tot een nieuwe cao te komen. Dat is in belang van iedereen. Dat VNV dat voorstel zo snel van de hand wijst is onbegrijpelijk en niet in het belang van de piloten zelf en van KLM”, aldus de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Principeakkoord
KLM en de piloten hadden in het voorjaar een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao, maar een maand later bleek dat de achterban van de VNV moeite had met die afspraken. Begin juli wezen de leden het dan ook af.

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies, nu voor slechts €89,95. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button