fbpx
Frequente reizigersKLMNieuwsNL Nieuws

Staking KLM-piloten niet voor laatste week september

Als er een staking van KLM-piloten komt, dan zal dat niet voor de laatste week van september zijn. Dat zegt een woordvoerder van pilotenvakbond VNV desgevraagd tegen Up in The Sky.

Ultimatum
Voor het weekend verstreek het ‘ultimatum’ dat de VNV aan KLM had gesteld. De bond wilde dat de maatschappij instemde met een ‘eindbod’ voor een cao.

Cao
De KLM-vliegers zitten inmiddels acht maanden zonder cao en er wordt al ongeveer een jaar gesproken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De VNV liet vrijdag na het verstrijken van het ultimatum weten over te gaan tot het voorbereiden van acties. KLM liet in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de opstelling van de vliegers. De maatschappij had op het laatste moment nog een tegenvoorstel gedaan.

Vergadering
Voordat de vliegers daadwerkelijk tot actie overgaan, wordt een heel traject doorlopen. Zo moet het bestuur eerst besluiten een algemene vergadering uit te schrijven. “De algemene vergadering kondigen we deze week aan”, aldus de woordvoerder van de VNV. Die vergadering -waar alle leden aan deel kunnen nemen- kan dan twee weken daarna gehouden worden. “Zoiets zal het ook wel worden”, voegt de zegsman daaraan toe.

Referendum
Vrij snel daarna kan dan een referendum worden uitgeschreven. “Een schriftelijke raadpleging onder de leden.” Die leden hebben vervolgens twee weken om ja of nee te zeggen op de vraag of er acties volgen. VNV: “Als tweederde van de leden voor stemt, kunnen alle mogelijke acties gehouden worden, tot stakingen aan toe.” Dat zal dan op zijn vroegst over 4,5 week zijn, of wel tegen eind september.

KLM
Naar het zich laat aanzien, hebben beide partijen zich ingegraven. De VNV houdt vast aan haar eindvoorstel, waar KLM nee op heeft gezegd. “Dat eindbod blijft liggen, KLM kan dat tekenen”, stelt de VNV. “Het is voor de vliegers heel belangrijk en voor KLM een klein dingetje.” KLM houdt echter vast aan haar tegenvoorstel. “We houden het bij ons statement dat we niet één-op-één dat eindbod tekenen”, zegt een woordvoerder van KLM.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button