MilitairNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Tupolev toont eerste geüpgradede Tu-22M3M

Op 16 augustus heeft de Russische fabrikant Tupolev de eerste geüpgradede Tu-22M3M langeafstandsbommenwerper getoond bij de United Aircraft Corporation fabriek te Kazan.

Oktober
Grondtesten zullen op korte termijn van start gaan en een eerste vlucht is gepland voor het einde van het derde kwartaal. De eerste operationele Tu-22M3M zal naar verwachting in oktober afgeleverd worden aan de Russische luchtmacht. Van de ongeveer 60 Tu-22M3’s die vanaf 1970 in dienst zijn gekomen, zou de helft niet meer luchtwaardig zijn. Het Russische Ministerie van Defensie heeft plannen om 30 toestellen te upgraden naar de nieuwe standaard.

Upgrade
De upgrade bestaat uit moderne avionica, een nieuw communicatiesysteem, digitale radio-navigatie uitrusting en een nieuw ontworpen wapen-controlesysteem. Laatstgenoemde stelt de bommenwerper in staat om precisie-geleide lucht-grond raketten te lanceren evenals ballistische en lange afstand anti-schip raketten.

Langeafstandskruisraket
Volgens Russische bronnen zal het toestel uitgerust worden met de Kh-32 langeafstandskruisraket. Dit wapen is specifiek ontworpen om een US Navy vliegdekschip te treffen, al kan het ook gebruikt worden om landdoelen te bestoken. Nadat de raket wordt afgeschoten, klimt het naar 40 kilometer hoogte, waarna het óf direct op het doel terecht komt óf het doel nadert op een hoogte van ongeveer 150 meter. Het bereik van de Kh-32 wordt geschat op 1.000 kilometer en het zou een snelheid van meer dan Mach 4 kunnen bereiken. Naast dit wapen kan de Tupolev bommenwerper ook twaalf Kh-15 raketten meevoeren óf maximaal drie Kh-32 raketten. De totale lading van de Tu-22M3M is maximaal 24 ton en heeft een maximale afstand van 5.000 kilometer en een kruissnelheid van 900 km/u.

Door: Daniel Ravenswaay

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close