Frequente reizigerNieuwsNL nieuwsSchiphol AirportVeiligheidVliegvelden

Vliegverkeer Schiphol volledig hervat na storing

Het vliegverkeer op Schiphol is weer volledig hervat nadat een storing gisteren de binnenkomende en uitgaande vluchten hinder bezorgde, zo meldt de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Hersteld
De LVNL liet om 13:25 uur in een statement weten: “Het vliegverkeer op Schiphol is volledig hervat. LVNL heeft de kabel hersteld die gisteren door een externe partij tijdens graafwerkzaamheden zwaar beschadigd is geraakt. Het back-up communicatiesysteem functioneert weer volledig. Er wordt samen met luchthaven Schiphol grondig onderzoek gedaan naar de oorzaak en hoe herhaling in de toekomst te voorkomen is.

Veiligheid
Door de kabelbreuk waren er problemen met het back-upsysteem van het communicatiesysteem. LVNL zag zich daardoor genoodzaakt de capaciteit op luchthaven Schiphol terug te schroeven. “Uit veiligheidsoverwegingen”, aldus een woordvoerder van LVNL. Immers, als het hoofdsysteem ermee stopt is er geen back-up meer.

Maandag
Aan het eind van maandagmiddag ontstonden als gevolg daarvan vertragingen op Schiphol. In eerste instantie trof dat zowel het binnenkomend als het vertrekkende verkeer. In plaats van drie banen, konden twee banen gebruikt worden. Rond 20:00 uur in de avond kon het vertrekkende vliegverkeer weer volledig hervat worden, toen golden nog wel beperkingen voor het inkomend verkeer. Rond tien uur ‘s avonds werd de oorzaak van de storing gevonden, een breuk in een kabel.

Dinsdag
Ook dinsdagochtend waren er één of twee, in plaats van drie, banen open vanwege de veiligheid. Volgens een woordvoerder van de LVNL landde er 30 vluchten per uur per baan, tegenover 34 vluchten per uur per baan als er geen storing is. In totaal kon er 13 procent minder vluchten per uur, per baan landen. De storing trof op dinsdag enkel binnenkomende vliegtuigen, uitgaande vluchten ondervonden geen hinder van de storing.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button