fbpx
NieuwsOpmerkelijkProfessionalVliegtuigen

Zweefvliegtuig van Airbus zet tweede wereldrecord

De Airbus Perlan II vestigde een nieuw wereldrecord voor zweefvliegen op de grootste hoogte. In 2017 zette Airbus dat wereldrecord ook al, maar verbrak het in El Calafate in Argentinië, zo meldt de Europese vliegtuigbouwer.

Hoogte
Het zweefvliegtuig bereikte een hoogte van 62.669 feet, oftewel 19,1 kilometer hoogte. Het toestel is gemaakt om nog hoger te gaan, namelijk 90.000 feet (27,4 kilometer). Die hoogte staat ook bekend als de ‘Armstrong-lijn’. Boven deze lijn kan het bloed van een mens gaan koken als het vliegtuig druk verliest.

Tweede
Het is zowel voor Airbus, als voor de piloten Jim Payne en Morgan Sandercock, het tweede wereldrecord dat wordt gevestigd met het zweefvliegtuig. Op 3 september vorig jaar vlogen zij met het toestel op 15,9 kilometer hoogte. Ook toen werd de recordpoging in de Argentijnse streek Patagonië uitgevoerd.

Weerfenomeen
De reden dat de zweefvlucht boven de bergen van Argentinië uitgevoerd werd, komt door het weerfenomeen ‘stratosferische berggolven’. Deze luchtgolven worden langs de bergen, aangespoord door een winddraaikolk vanuit de zuidpool, omhooggestuwd. Door dit natuurfenomeen kon de Perlan II de grote hoogte bereiken.

Hulp
Het zweefvliegtuig werd met hulp van een Grob Egrett G520 turboprop-toestel naar een hoogte van 12,8 kilometer gevlogen. Daar werd de Perlan II losgelaten en zweefde de twee piloten naar de recordhoogte van 19,1 kilometer.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button