fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsPiloten en CrewProfessional

Franse vakbonden willen weer staken bij Air France

Verschillende Franse vakbonden willen weer stakingen organiseren bij Air France, omdat de directie ‘een volkomen onverantwoordelijke houding’ heeft tegenover de werknemers, zo laten de vakbonden weten in een gezamenlijk statement.

Salarisconflict
Volgens de negen vakbonden (CGT, FO, SUD, SNPNC, UNSA-PNC, CFTC, SNGAF, SNPL en Alter) die het statement naar buiten hebben gebracht, willen zij de werknemers van Air France voorstellen om weer het werk neer te leggen. De reden hiervoor is een langlopend salarisconflict, waarbij de toenmalige topman Jean-Marc janaillac vertrok, nadat een krappe meerderheid van het Air France-personeel zich tegen het loonbod uitsprak.

Hervat
Na het vertrek van Jean-Marc Janaillac werd Anne-Marie Couderc op 15 mei aangesteld als non-executive chairman, zij bleef tegenover de bonden volhouden dat zij geen mandaat had om een beslissing te maken in het conflict. Nu de Canadees Benjamin Smith de nieuwe topman van Air France is geworden, moeten de salarisgesprekken weer hervat worden.

Verharding
Maar de gesprekken zijn nog niet hervat. Daardoor denken de bonden dat enkel ‘een verharding van het conflict’ de directie zal dwingen ‘om een definitief einde te maken aan het conflict’, aldus de vakbonden. De bonden willen een loonsverhoging voor het personeel van 5,1 procent.

Stakingen
Eerder dit jaar voerde de piloten van Air France al  verschillende stakingen uit, uit onvrede over hun salaris en arbeidsvoorwaarden. In totaal legden zij 12 dagen het werk neer, wat Air France-KLM zo’n 260 miljoen euro heeft gekost, dat bleek uit de kwartaalcijfers van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button