fbpx
FinancieelNieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol AirportVliegvelden

Meer passagiers maar ook meer kosten voor Schiphol

Schiphol ontving in het eerste halfjaar 34 miljoen reizigers, een stijging van 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar met de stijging van reizigers stegen ook de kosten voor de luchthaven, dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de Royal Schiphol Group.

Groei
In de eerste zes maanden van dit jaar ontving Schiphol meer reizigers dan vorig jaar, maar met de grotere hoeveelheid reizigers stegen ook de bedrijfslasten met 51 miljoen euro naar 608 miljoen. De winst voor de groep daalde lichtelijk met 2 miljoen naar 115 miljoen euro ten opzichte van 117 miljoen in het eerste halfjaar van vorig jaar.

Vliegbewegingen
Het aantal vliegbewegingen steeg in het eerste halfjaar, ten opzichte met de eerste zes maanden vorig jaar, met 1,1 procent naar 242.343 bewegingen. Tot 1 november 2020 mogen er maximaal 500.000 vliegbewegingen per jaar op Schiphol plaatsvinden. Dat er, ondanks er niet meer vluchten uitgevoerd mogen worden, meer passagiers via Schiphol reizen komt doordat luchtvaartmaatschappij grotere vliegtuigen inzetten die ook voller zitten.

Kosten
De kosten die de groep heeft gemaakt houden verband met de ‘aanhoudende groei van
het aantal passagiers en de extra maatregelen die nodig zijn om deze groei nu en in de toekomst in goede
banen te leiden’, aldus de groep.

Investeringen
Er werd in het eerste halfjaar ook meer geĂŻnvesteerd dan vorig jaar, zo bedroegen de investeringen in vaste activa 232 miljoen euro. “De voornaamste investeringen in het eerste halfjaar van 2018 waren de ontwikkeling van de nieuwe pier en terminal, de herontwikkeling van Vertrek en Lounge 1, de uitbreiding van de parkeergarage op P3, nieuwe apparatuur voor het scannen van ruim- en handbagage en Lelystad Airport”, aldus Schiphol. Vorig jaar bedroeg het investeringsbedrag 207 miljoen euro in het eerste halfjaar.

Eindhoven
Onder de Royal Schiphol Group valt niet alleen Schiphol, maar ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. In Eindhoven steeg het aantal passagiers met 9,4 procent naar 3 miljoen reizigers. Ook het aantal vliegbewegingen nam toe met 5,1 procent naar 18.595 bewegingen.

Rotterdam
Op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport is het aantal passagiers gestegen met 3,5% tot bijna 0,9 miljoen. Het aantal vliegtuigbewegingen is licht gestegen met 0,4% naar 7.533.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button