fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Open Dag Belgische Luchtmacht in teken F-16 vervanging

De Belgische Luchtmacht organiseert zaterdag 8 en zondag 9 september haar tweejaarlijkse Open Dag. Dit jaar is dat op vliegbasis Kleine Brogel, 30 kilometer ten zuiden van Eindhoven.

Primeur
De aankomende vervanging van de Belgische F-16 is het belangrijkste thema van de vliegshow. De  voornaamste kandidaten (Lockheed Martin F-35, Eurofighter Typhoon en Dassault Rafale) zijn op Kleine Brogel te zien, in de lucht en op de grond. De aanwezige F-35 is een toestel van de Italiaanse luchtmacht en is daarmee een primeur; het is voor het eerst dat een Italiaanse F-35 op een buitenlandse show te zien zal zijn.

Mock up van F-35 en Typhoon op Kleine Brogel © Leonard van den Broek

Fabrikanten
De drie fabrikanten (Lockheed Martin, BAe Systems en Dassault) proberen op verschillende manieren hun product voor het voetlicht te brengen. Zo hebben BAe Systems en Lockheed Martin beide een ‘mock up’ (model op ware grootte) tentoongesteld, zodat het publiek de toestellen van dichtbij kunnen aanschouwen.

Sukhoi Su-27UB Flanker van de Oekraïense Luchtmacht na de landing op Kleine Brogel © Leonard van den Broek

Russisch
Naast onder meer een Rafale van de Franse Luchtmacht en een Typhoon van de Royal Air Force, zal ook een Sukhoi-27 Flanker van de Oekraïense Luchtmacht een demonstratie verzorgen. Deze straaljager van Russische makelij is slechts zelden in Europa te zien op vliegshows. De Belgische Luchtmacht zal onder meer een NH-90 helikopter en een F-16 voorvliegen. Airbus stuurt een A400M Atlas, dat door de Belgische Luchtmacht is aangekocht als nieuw transporttoestel. Demoteams zijn er uit België, Frankrijk en Jordanië.

Op beide dagen gaan de poorten om 9 uur open; de vliegshow zelf begint om 10 uur. Tickets kunnen online worden besteld op de website van de Belgian Air Force Days.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button