Historische luchtvaartLiefhebberNieuws

‘Catalina blijft mogelijk toch in Nederland’

Mogelijk blijft de Catalina toch in Nederland. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil naar de mogelijkheden hiervoor kijken. Dat zegt in een reactie op Kamervragen van de VVD.

Partijen
In een antwoord op dekamervragen schrijft Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat ze bereid is te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om de Catalina in Nederland te houden. “Maar een inspanning vanuit het Rijk is alleen zinvol als er ook voldoende belangstelling is bij andere partijen die het behoud en de exploitatie van het vliegtuig op zich kunnen nemen en het ook in bedrijf kunnen houden.”

Stoppen
Onlangs maakte Stichting Exploitatie Catalina bekend dat het toestel per 1 oktober 2018 stopt met vliegen en zal worden verkocht. Dit besluit is genomen na een opeenstapeling van redenen.

Commercieel
Zo moeten er meer betaalde krachten worden ingehuurd omdat er te weinig vrijwilligers zijn. Daarnaast wordt het vliegen met donateurs sinds dit jaar gezien als een commerciële activiteit door nieuwe Europese regels en dat beperkt de stichting om kostendekkend te werken. Deze regel vervalt komende week, laat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten. Dus die inkomstenbron is dan weer beschikbaar.

Noodlanding
Ook de noodlanding die de Catalina vorig jaar moest maken op Lelystad speelt een rol. De herstelwerkzaamheden kostten veel tijd, geld en manuren. Hierdoor heeft het toestel bijna een jaar aan de grond gestaan. Doordat de Catalina zo lang niet heeft kunnen vliegen, was er een fors verlies aan inkomsten – iets wat volgens het bestuur niet meer in te halen is.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button