IndustrieInnovatieLiefhebberNaast het nieuwsNL nieuws

Veel luchtvaart op open dag Technology Base 16 september

Op zondag 16 september vindt op Technology Base (op de voormalige vliegbasis Twenthe) een grote open dag plaats. Luchtvaart speelt daarbij een belangrijke rol. Zo kunnen bezoekers met eigen ogen aanschouwen hoe voormalige F-16 shelters een nieuwe innovatieve bestemming hebben gekregen. Twente Airport, onderdeel van Technology Base, pakt uit met een static show en airshow en ook de onbemande luchtvaart wordt niet vergeten.

Static show
Op de static show kunnen belangstellenden kennis maken met de recreatieve luchtvaart. Zo zijn er verschillende toestellen te zien van de Vliegclub Twente. Daarnaast worden er enkele warbirds verwacht van andere vliegvelden, zoals een Harvard en Cessna O-2. Vanaf vliegveld Hoogeveen komt een serie oldtimers naar Twente Airport: Piper Cub, Stinson Sentinel en Staaken Flitzer F21.

Airshow
Van 13.30 tot 14.30 uur kunnen bezoekers zich vergapen aan de airshow. Die biedt  voor elk wat wils: straaljagergeweld in de vorm van een Hunter, aerobatic teams als de Dutch Thunder Yaks (Yak-52) en Fokker Four (S-11), een warbird (P-51 Mustang) en solo displays van Steve van Dijck en Dirk Evers met respectievelijk een Sukhoi 29 en Pitts Special PH-PEP.

End-of-Life
Op Twente Airport is ook Aircraft End-of-Life Solutions (AELS) gevestigd. Dit bedrijf houdt zich bezig met het ontmantelen van vliegtuigen die aan het einde van hun economische levensduur zijn gekomen. Zo zijn inmiddels meerdere Jumbo Jets en Airbus A340-toestellen in Twente aan hun einde gekomen. Tijdens de open dag kunnen vliegtuigonderdelen bekeken en gekocht worden.

Onbemand
Op het Innovation Quarter van de open dag kan een blik in de toekomst worden geworpen. KVE Composites Group is bezig met de ontwikkeling van rotorbladen voor onbemande helikopters en Space 53 ontwikkelt en test ‘unmanned systems’, zoals drones. En dan is er nog het Platform for Unmanned Cargo Aircraft, waarvoor Twente Airport een testlocatie is.

Koude Oorlog
Ook het verleden wordt op de open dag niet vergeten. De voormalige vliegbasis Twenthe is een authentieke Koude Oorlog locatie. Het Koude Oorlog Centrum in oprichting, een activiteit van de Stichting Militair Erfgoed, laat aan de hand van verhalen en objecten van de voormalige vliegbasis de Koude Oorlog zien en begrijpen.

Praktische informatie
De open dag vindt plaats op zondag 16 september van 11.00-17.00 uur op Technology Base (Enschede). De Technology Base is die dag uitsluitend bereikbaar met een ticket en alleen per fiets of met de pendelbus. Tickets kunnen besteld worden via www.meetthefuture.nu. Hier is ook het programma voor deze dag te vinden. Er is plaats voor maximaal 10.000 bezoekers.

Tags

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button