NieuwsNL nieuwsOpmerkelijkProfessional

‘Kwart van bomen MH17-bos is dood’

Een kwart van de 298 bomen in het herdenkingsbos, dat rondom het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen ligt, is dood, zo meldt het Algemeen Dagblad op basis van uitspraken van de coördinator van de Stichting Monument MH17, Sjaak de Ligt.

Oorzaak
Een mogelijke oorzaak van de bomensterfte zou volgens De Ligt aan het natte herfst- en winterperiode van vorig jaar kunnen liggen. “Mogelijk zijn toen de wortels onder water komen te staan. Wat op zich best bijzonder zou zijn, want sommige bomen staan wel 3 meter boven het maaiveld”, aldus De Ligt tegenover het AD.

Nabestaanden
Toen De Ligt merkte dat een deel van de bomen in het voorjaar niet uitliepen, werden de nabestaanden meteen ingelicht. Dat waren volgens hem moeilijke gesprekken, omdat de mensen ‘zich vereenzelvigen met de boom’. De bomen zijn geschonken door een kwekerij uit Cuijk. Het zijn elf verschillende soorten bomen, onder meer sierappels, essen, meidoorns en lindes. Nabestaanden konden de as van gecremeerde slachtoffers in het gat van de boom strooien als ze dat wilden.

Onderzoek
De stichting doet onderzoek naar de oorzaak van de bomensterfte. In oktober moet dan duidelijkheid komen waarom de bomen gestorven zijn. Er is niet één specifieke soort boom gestorven, maar zijn er in het hele bos bomen afgestorven. Op sommige plaatsen is de sterfte erger dan op andere.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button