Business jetsNieuwsOpmerkelijkProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Qatarese regering geeft bijzondere Boeing 747 aan Turkije

De vriendschap tussen de Qatarese emir Tamim bin Hamad al-Thani en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wordt op een bijzondere manier onderstreept. De Emir geeft namelijk de peperdure Boeing 747-8i in VVIP uitvoering aan Turkije cadeau, zo melden verschillende Turkse media.

Te koop
Eerder stond de 747, dat heeft dienst gedaan als regeringsvliegtuig voor de Qatarese regering en de koninklijke familie, nog via een veilingwebsite te koop. Nu is de bijzondere Boeing in handen van de Turkse regering. Het vliegtuig is al geland op het Sabiha Gökçen International Airport in Istanboel.

Ruimte
Het gehele toestel biedt ruimte aan 76 passagiers en 18 crewleden. Ter vergelijking; een ‘gewone’ 747 in een drie klassenindeling biedt ruimte aan maximaal 467 personen. De vraagprijs van de 747-8i in VVIP-uitvoering bedroeg omgerekend 315,62 miljoen euro.

Bijzonderheden
Het toestel zit, naar alle waarschijnlijkheid, vol met bijzonderheden, maar deze zijn niet publiekelijk bekend. Wel is het toestel voorzien van een ziekenhuis, verschillende conferentiekamers, 10 toiletten, verschillende badkamers, slaapkamers en een dinerzaal.

Piloten
De piloten die het vliegtuig zullen gaan besturen komen van Turkish Airlines. De piloten, die normaal op een Boeing 777 vliegen, zijn al getraind om op het nieuwe regeringsvliegtuig te vliegen. De 747 wordt nog overgeschilderd in de rood-witte kleuren en zal, net zoals de twee andere Turkse regeringsvliegtuigen, een Turkse vlag op de staart krijgen.

Regeringsvliegtuigen
De andere twee regeringsvliegtuigen die Turkije heeft zijn een omgebouwde Airbus A319 en een Airbus A330-243 Prestige. Het laatstgenoemde vliegtuig landde, met de Turkse president aan boord, op 21 juni als eerste op het nieuwe Istanbul New Airport.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close