fbpx
LiefhebberLongreadMilitairNaast het nieuws

Belgian Air Force Days Kleine Brogel | Foto-longread

Op zaterdag 8 en zondag 9 september werden op de vliegbasis Kleine Brogel de ‘Belgian Air Force Days’ gehouden. Meer dan 70.000 mensen bezochten de Open Dagen van de Belgische luchtmacht. Thema van de vliegshow was ‘Ready for the Future’.

Grote aantallen bezoekers tijdens de show op Kleine Brogel © Peter Steehouwer

Veranderingen
De Belgische luchtmacht ondergaat grote veranderingen, onder meer in het vliegend materieel. De laatste van acht NH90 ‘Cayman’ helikopters is vorig jaar afgeleverd. De NH90 is de SAR (Search and Rescue) taak van de oude Sea King reddingshelikopters geleidelijk aan het overnemen. Begin volgend jaar zal de laatste Belgische Sea King helikopter uit dienst worden gesteld.

Airbus A400M Atlas © Daniel Ravenswaay

Transport
Ook de transportvloot wordt vernieuwd. België heeft zeven A400M Atlas transporttoestellen besteld, waarvan de luchtmacht het eerste exemplaar in 2020 zal ontvangen. De A400’s zullen de (inmiddels 45 jaar oude) C-130H Hercules transportvliegtuigen gaan vervangen.

Demo van Belgische F-16 © Peter Steehouwer
Italiaanse F-35A bij aankomst op Kleine Brogel © Peter Steehouwer

F-16
Binnenkort word een besluit verwacht van de Belgische regering over de vervanging van de F-16. De Amerikaanse Lockheed Martin F-35 of de Europese Eurofighter Typhoon maken de grootse kans om de order binnen te halen. Frankrijk biedt de Dassault Rafale aan, maar heeft dit gedaan buiten de officiële procedure om. Alle drie de fabrikanten waren met hun toestellen aanwezig. Een Franse luchtmacht Rafale en een RAF Typhoon vlogen een demo, een Italiaanse F-35 nam deel aan de static show.

Britse Eurofighter Typhoon van de RAF © Leonard van den Broek
Rafale van de Franse luchtmacht © Peter Steehouwer
Oekraiense Su-27 Flanker en Il-76 bij aankomst op Kleine Brogel © Daniel Ravenswaay

Sukhoi
Voor veel luchtvaartliefhebbers was de deelname van de Oekraïense luchtmacht het absolute hoogtepunt. Twee Oekraïense Sukhoi Su-27 Flankers kwamen op vrijdag naar Kleine Brogel, vergezeld door een Il-76 transportvliegtuig. Na een spectaculaire ‘break’ vloog de Iljoesjin door naar de luchthaven van Brussel, beide Flankers landden op Kleine Brogel. Voor zover bekend was dit de tweede keer dat er een Su-27 op het beton van Brogel te zien was.

Oekraïense Su-27 Flankers boven Kleine Brogel © Daniel Ravenswaay
Oekraïense Su-27 Flanker © Daniel Ravenswaay

Demonstratie
Ook de vliegdemonstratie van de Sukhoi maakte veel indruk. Het imposante toestel werd voorgevlogen door kolonel Oleksandr Oksanchenko, de Oekraïense displayvlieger. De demo op zondag was gedenkwaardig, omdat het de laatste demonstratievlucht was van Oksanchenko. Na de landing kreeg hij om die reden een passend watersaluut van de brandweer van Kleine Brogel.

Belgische luchtmacht ERJ145 stijgt op voor een rondvlucht © Leonard van den Broek

Rondvluchten
Tijdens de Air Force Days voerde de Belgische Luchtmacht voor genodigden rondvluchten uit met een Embraer ERJ 145. Aan boord waren enkele Nederlanders, onder wie de achttienjarige Patrick Grootens uit Ommen. Deze tweedejaars student werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Windesheim was samen met vier familieleden naar Vlaanderen afgereisd. Hij behoorde tot de gelukkigen die via het recruitment center aan een ticket waren gekomen.

Patrick Grootens aan boord van de ERJ145 © Remco de Wit

Fantastisch
Bijzonder was dat hij nog nooit had gevlogen. Zijn vlucht in de Embraer was dus meteen zijn doopvlucht. Na afloop vertelt hij enthousiast: “Het was echt super gaaf! Het was helder weer en omdat het vliegtuig mooi laag bleef had ik een fantastisch uitzicht. Het instellen van de flaps kende ik alleen uit de boekjes, nu kon ik het daadwerkelijk zien.”

Met bijdragen van Remco de Wit, Daniel Ravenswaay en Peter Steehouwer.

Helikopters op static show Kleine Brogel gezien vanuit de ERJ145 © Remco de Wit
Spaanse EF-18 Hornet © Daniel Ravenswaay
Break van Royal Jordanian Falcons Extra 300L’s © Peter Steehouwer
Close up van Poolse Mi-8 © Remco de Wit
Bemanning van Belgische Sea King © Peter Steehouwer
Tigre en NH90 helikopters van het Franse leger © Leonard van den Broek
Swift S.1 Glider zweefvliegtuig © Peter Steehouwer
Crew chief van Belgische Sea King voert inspectie uit © Remco de Wit
Extra 330SC © Peter Steehouwer
Landing van Deense EH101 Merlin helikopter op Kleine Brogel © Leonard van den Broek
Crewlid van Duitse Tornado © Remco de Wit

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button