fbpx
IncidentenNieuwsProfessional

Boeing 747 blusvliegtuig vliegt te laag over brandhaard

Een Boeing 747 blusvliegtuig van Global SuperTanker is vorige maand tijdens het bestrijden van de grote bosbrand in Californië te laag over een brandhaard gevlogen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de brandweer.

Het incident vond plaats in het oostelijke deel van Mendocino County, waar deze zomer wekenlang een grote bosbrand woedde.

Gewonden
Tijdens het lossen van een grote hoeveelheid water kwamen zware boomtakken naar beneden, waardoor twee brandweermannen en een monteur ernstig gewond raakten. Een van de bomen werd ontworteld en viel om door het gewicht van het water.

Bluswater
De Boeing 747-400 was geconfigureerd als een Very Large Air Tanker (VLAT), met een capaciteit voor zo’n liter 87.000 liter water. Er gelden bepaalde eisen voor het lossen van het bluswater. Zo mag er per oppervlakte-eenheid niet meer dan een bepaalde hoeveelheid water worden gelost, afhankelijk van de ernst van de brand.

Laag
De Boeing vloog volgens het onderzoek te laag over de oppervlakte, waardoor het water in een te grote concentratie op het bos neerkwam, met de schade tot gevolg.

De komende tijd wordt het incident verder onderzocht.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button