fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Parachutistenlandingen bij herdenking Market Garden

Komende week zullen militaire parachutisten diverse sprongen uitvoeren boven de Ginkelse Heide bij Ede. Op zaterdag 22 september vindt een afsluitende ‘mass drop’ plaats, waarbij ongeveer 1000 para’s aan de herdenkingssprong zullen deelnemen. Op deze dag is de Ginkelse Heide opengesteld voor publiek.

Falcon Leap
De Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht organiseert van 19 tot en met 22 september de internationale parachutistenoefening ‘Falcon Leap’. Vanaf woensdag 19 september maken de paratroopers een aantal sprongen boven de heide bij Ede. De para’s zullen springen uit onder meer Britse, Poolse, Amerikaanse en Nederlandse transporttoestellen. Deze vliegtuigen, waaronder verschillende C-130 Hercules toestellen, zullen vliegen vanaf de vliegbasis Eindhoven.

CH-47D Chinook van de Koninklijke Luchtmacht © Daniel Ravenswaay

Demonstraties
Tijdens het publieksevenement op zaterdag 22 september vinden er naast de massale dropping ook demonstraties plaats. Het Defensie Helikopter Commando zal een demonstratie geven van een inzet van luchtmobiele militairen met helikopters (Chinook, Cougar en Apache). Na de demonstratie zullen de helikopters op de grond te bezichtigen zijn.

Paratroopers aan boord van een C-130 Hercules © Leonard van den Broek

Bevrijding
Operatie ‘Market Garden’ begon op 17 september 1944, nu 74 jaar geleden. Ruim 2000 Poolse en Britse parachutisten landden toen op de Ginkelse Heide. De operatie was het begin van de bevrijding van Nederland. Market Garden eindigde in de ‘Slag om Arnhem’. De doorstoot naar Duitsland en snelle beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in Europa mislukte. Pas in mei 1945 eindigde de Duitse bezetting voor heel Nederland.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button