fbpx
IncidentenMilitairNieuwsOpmerkelijkProfessional

Russisch militair vliegtuig voor kust Syrië neergeschoten

Een Russisch Ilyushin-IL-20 verkenningsvliegtuig is voor de kust van Syrië neergeschoten. Alle 15 Russische militairen die in het vliegtuig zaten zijn vermoedelijk omgekomen, zo meldt het Russische ministerie van Defensie.

Per ongeluk
Het vliegtuig werd per ongeluk neergehaald door een Syrische luchtafweerraket. Rusland houdt ook Israël verantwoordelijk voor het ongeluk en niet Syrië. Israëlische F-16’s zouden vlak voordat het Russische vliegtuig werd neergeschoten luchtbombardementen op de stad Lataika.

Opzettelijk
Volgens Rusland zouden de Israëlische F-16’s de Russische Ilyushin-IL-20 als ‘schild’ hebben gebruikt om het Syrische luchtafweergeschut in de war te brengen. Israël zelf heeft nog niet op de beschuldiging gereageerd.

Ilyushin-IL-20
Het Russische vliegtuig werd in de jaren ’50 gebouwd en voerde op 4 juli 1957 een eerste vlucht uit. Het turboproptoestel wordt niet meer geproduceerd, in 1985 rolde de laatste Ilyushin-IL-20 van de band. Wel wordt het toestel nog gebruikt als verkennings- en radarvliegtuig.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button