Nieuws

Nieuwe problemen KC46 dreigen leveringsdatum te saboteren

De eerste levering van het KC-46 tankvliegtuig door Boeing aan de Amerikaanse luchtmacht zou in oktober plaats vinden, maar door nieuw gevonden problemen lijkt dit in het gedrang te komen, zo meldt DefenseNews.

Problemen
De nieuwe problemen die, na al een lange reeks van vertragingen, de kop opsteken, brengt de afgesproken leveringsdatum van de eerste KC-46 aan de Amerikaanse luchtmacht in gevaar. De recent ontdekte problemen zijn zogenoemde ‘category-1’ problemen.

Category-1
‘Category-1’ problemen zijn de meest serieuze technische mankementen. Deze keer zijn de problemen gesitueerd rond de ‘boom’, de bijtankbuis die de kerosine van de KC-46 naar het andere toestel overbrengt. Zo blijkt dat de ‘boom operator’ die de buis bestuurt, per ongeluk de buis kan laten bewegen tijdens het bijtanken zonder dat daar een melding van wordt gemaakt.

Stijf
Het tweede probleem is dat de bijtankbuis te stijf is. Als het ontvangende toestel naar de buis toevliegt om contact te kunnen maken, blijkt dat de buis niet flexibel genoeg is, waardoor de bevestiging moeilijk verloopt.

Kosten
Het is de zoveelste tegenslag voor Boeing. De vliegtuigfabrikant heeft een vastgezette prijs afgesproken met de Amerikaanse luchtmacht, maar door alle problemen heeft Boeing al zo’n 2,9 miljard zelf moeten bijleggen, om alle problemen opgelost te krijgen. Normaal gezien zou Boeing in oktober de eerste KC-46’s aan de Amerikaanse luchtmacht leveren, maar of dat nu ook gaat gebeuren is maar de vraag.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close