fbpx
MilitairNieuwsOpmerkelijkProfessionalRuimtevaart

Trump’s ruimteleger kost 11 miljard euro in eerste 5 jaar

De Amerikaanse president Donald Trump liet in augustus weten een ‘Space Force’, oftewel een ruimteleger, te willen oprichten. Volgens een interne memo van de Amerikaanse luchtmacht, die The Associated Press in handen kreeg, worden de kosten voor de eerste vijf jaar op 12,9 miljard dollar (11 miljard euro) geraamd.

Ruimte
Volgens Trump zou het oprichten van een ruimteleger de Verenigde Staten een ‘strategisch voordeel’ opleveren tegenover Rusland en China. De kosten voor dit ruimteleger zouden volgens de memo in het eerste jaar omgerekend 2,82 miljard euro kosten. In de vier jaar die daarop volgen zou het totale kostenplaatje oplopen tot zo’n 11 miljard euro.

Zesde
Als de ‘Space Force’ er komt, zou het hoofdkantoor al in 2020 gebouwd moeten worden. Het ruimteleger zou dan de zesde tak van het Amerikaanse leger worden. De andere vijf takken zijn de luchtmacht, landmacht, marine, korps mariniers en de kustwacht. De laatste keer dat er een nieuwe tak aan het Amerikaanse leger werd toegevoegd was in 1947 toen de luchtmacht een onafhankelijk onderdeel werd.

Toestemming
Als het ruimteleger echt opgericht kan worden heeft Het Witte Huis daarvoor eerst toestemming nodig van het Congres. Of die toestemming er ook gaat komen is de vraag, want tegenstanders zijn onder andere bang dat huidige missies in gevaar komen. Voorstanders van de ‘Space Force’ denken dat het Pentagon er efficiënter door zou kunnen werken.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button