MilitairNieuwsOpmerkelijkProfessionalRuimtevaart

Trump’s ruimteleger kost 11 miljard euro in eerste 5 jaar

De Amerikaanse president Donald Trump liet in augustus weten een ‘Space Force’, oftewel een ruimteleger, te willen oprichten. Volgens een interne memo van de Amerikaanse luchtmacht, die The Associated Press in handen kreeg, worden de kosten voor de eerste vijf jaar op 12,9 miljard dollar (11 miljard euro) geraamd.

Ruimte
Volgens Trump zou het oprichten van een ruimteleger de Verenigde Staten een ‘strategisch voordeel’ opleveren tegenover Rusland en China. De kosten voor dit ruimteleger zouden volgens de memo in het eerste jaar omgerekend 2,82 miljard euro kosten. In de vier jaar die daarop volgen zou het totale kostenplaatje oplopen tot zo’n 11 miljard euro.

Zesde
Als de ‘Space Force’ er komt, zou het hoofdkantoor al in 2020 gebouwd moeten worden. Het ruimteleger zou dan de zesde tak van het Amerikaanse leger worden. De andere vijf takken zijn de luchtmacht, landmacht, marine, korps mariniers en de kustwacht. De laatste keer dat er een nieuwe tak aan het Amerikaanse leger werd toegevoegd was in 1947 toen de luchtmacht een onafhankelijk onderdeel werd.

Toestemming
Als het ruimteleger echt opgericht kan worden heeft Het Witte Huis daarvoor eerst toestemming nodig van het Congres. Of die toestemming er ook gaat komen is de vraag, want tegenstanders zijn onder andere bang dat huidige missies in gevaar komen. Voorstanders van de ‘Space Force’ denken dat het Pentagon er efficiënter door zou kunnen werken.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/