fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsTravel

Wegdromen van Noord-Ierland | Video

Als je een liefhebber bent van fabelachtige landschappen of fan bent van Game of Thrones, dan is Noord-Ierland de ideale weekendbestemming. Op social media kom je vaker dan je denkt foto’s tegen van het ruige landschap van Noord-Ierland. Dus reden genoeg om eropuit te gaan en Noord-Ierland en haar imposante bezienswaardigheden te ontdekken!

Noord-Ierland voor Beginners

Noord-Ierland is een van de vier landstreken van het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland bedekt slechts twintig procent van het op een na grootste eiland van Europa, Ierland. Het andere deel van het eiland is in handen van de Ierse Republiek. Het is goed om te weten dat Noord-Ierland de pond als munteenheid hanteert en niet de euro, zoals in de Ierse Republiek. Vanuit Nederland zijn er doorgaans twee mogelijkheden om in Noord-Ierland te komen. Met het vliegtuig naar de enige internationale luchthaven van Belfast of via Engeland met een ferry overtocht, met auto en al.

Giant’s Causeway

De meest bekende bezienswaardigheid van Noord-Ierland is ongetwijfeld de Giant’s Causeway. De Unesco Werelderfgoed plaats bestaat uit 40.000 zeshoekige basaltpilaren die tot wel 12 meter uit de grond steken. De rotsformatie is tientallen miljoenen jaren geleden ontstaan door lava die uit de diepte aan de oppervlakte kwam. De bezienswaardigheid heeft haar naam, Giant’s Causeway, te danken aan een eeuwenoude legende over een reus die de enorme pilaren heeft gebouwd.

©WikiCommons Chmee2 Giants Causeway

Mourne Mountains

De Mourne Mountains zijn de hoogste bergen van Noord-Ierland en bevinden zich in het westen. De bergen zijn relatief klein, zo is met 850 meter Slieve Donard de hoogste berg. Het bergachtige gebied wordt vaak gezien als de ideale plek om sportactiviteiten zoals fietsen, wandelen en rotsklimmen uit te oefenen. Daarnaast komen ook veel toeristen op de Mourne Wall af. De muur is 35,5 km lang en duurde maar liefst achttien jaar om te voltooien. Het doel van de muur was om een waterwingebied af te bakenen van de omgeving.

©WikiCommons Ryan Mcdonald Mourne Wall

Slieve League

Net buiten de grenzen van Noord-Ierland liggen de fenomenale kliffen van Slieve League (foto). Sommige kliffen reiken tot 600 m hoog en behoren hiermee tot de hoogste zeekliffen van Europa.

©WikiCommons Jérôme Lafréchoux Slieve League

Game of Thrones

Diverse gebieden in Noord-Ierland kwamen voor in de immens populaire fantasyserie, Game of Thrones. Zo was Dunluce Castle (foto) het decor van meerdere afleveringen en speelde ook de Dark Hedge (foto) een kleine rol in de serie. Doordat Noord-Ierland met regelmaat te zien was in de serie heeft de toeristensector een flinke impuls gekregen. Mede hierdoor worden tegenwoordig ook Game of Thrones tours georganiseerd die belangstellenden langs een aantal bekende plekken loodst.

©WikiCommons Van helsing Carrick-a-Rede Rope Bridge
©WikiCommons Osioni Dunluce Castle
©WikiCommons PaleCloudedWhite Dark Hedges

Belfast

Belfast is de hoofdstad van Noord-Ierland en ligt aan de oostkust van het eiland. De bruisende stad kent een turbulent verleden. In het jaar 1700 telde de stad slechts 2.500 inwoners en in een eeuw tijd nam het inwoneraantal toe tot 20.000 inwoners. In diezelfde periode groeide de stad ook uit naar een van de grootste exporteurs in linnen van de wereld, bovendien was scheepsbouw ook een opkomende markt in Belfast. Denk hierbij maar aan de bouw van het wereldberoemde schip Titanic (1912).

In de jaren die daarop volgden bleven de inwonersaantallen hard stijgen, wat uiteindelijk negatief uitpakte voor de stad. Rond die tijd zaten de straten namelijk vol met vuil en waren er woningen te kort. De leefomgeving verbeterde pas aanzienlijk aan het einde van de 19e eeuw.

Hedendaags is Belfast een unieke stad waar traditionele pubs, cultuur en geschiedenis samenkomen. In de stad zijn diverse musea te vinden die terugblikken naar de gouden tijden in de stad. Op dit lijstje staat ook de blikvanger van Belfast, de Titanic Quarter. Het museum gaat over het verleden van de scheepsbouw van Belfast.

 https://www.youtube.com/watch?v=c1OekTvb1Nw

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button