fbpx
InnovatieNieuwsProfessional

Lasers beschermen Nederlands luchtruim tegen drones

De bescherming van het Nederlandse luchtruim tegen vijandige drones moet de komende jaren worden verbeterd. Met behulp van een nieuw soort lasers moeten drones uit de lucht kunnen worden gehaald. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft hiervoor zijn nieuwe High Energy Laser-lab geopend.

Binnendringen
Met deze nieuwe faciliteit draagt NLR bij aan de taak van de krijgsmacht en het ministerie van Justitie & Veiligheid om het luchtruim te beschermen tegen vijandelijke en terroristische wapens en platformen die het luchtruim binnendringen. Met de nieuwe generatie elektrische ‘Solid State Lasers’ kan de krijgsmacht direct een doelwit vernietigen, zoals een raket of vijandelijke drone. Er is daardoor geen munitie meer nodig.

Lab
Met deze faciliteit gaat NLR onderzoek doen naar het gebruik en de schadewerking van deze nieuwe generatie lasers. In het nieuwe lab doet het NLR kennis op voor het gebruik van de HEL-systemen. In de laserruimte staat een laserkast, waar elektriciteit wordt omgezet in een laserbundel. Deze bundel met een sterkte van 1 kW wordt via een kabel geleid naar een soort laserpistool. Deze bronsterkte is voldoende om over een afstand van vijftien meter binnen een paar seconden een gat in een metalen plaat te branden.

Zelfbescherming
NLR onderzoekt daarnaast hoe niet-gepantserde platformen van de krijgsmacht zichzelf met lasers kunnen beschermen tegen vijandige wapens. Daarbij moet rekening gehouden worden met de kleine ruimte en de beperkingen die dat stelt aan de inpasbaarheid van zowel het laserapparaat als het koeling-systeem.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button