fbpx
BestellingenLiefhebberMilitairNieuws

Aantal F-35’s voor Nederland kan omhoog

Het aantal F-35’s dat Nederland besteld heeft, kan omhoog. Dat bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Defensie desgevraagd aan Up in the Sky.

Investeren
In het regeerakkoord was al 1,2 miljard euro extra toegezegd voor Defensie. In de Defensienota die dit voorjaar werd gepubliceerd, werden de toekomstplannen al duidelijker. Nu op Prinsjesdag de Rijksbegroting Defensie bekend is gemaakt, wordt concreet waar Defensie het geld in wil investeren.

Budget
“Na jaren van een beperkt budget voor Defensie is er nu veel meer geld bij gekomen en dat wordt nog meer”, aldus de zegsman van het ministerie. Dat extra geld wordt geïnvesteerd in personeel en materieel. Bij de definitieve keuze voor de F-35 in 2013 werd afgesproken dat 4,7 miljard euro beschikbaar was voor de Joint Strike Fighter (JSF). Voor dat bedrag konden 37 toestellen worden aangeschaft.

Bestellen
“Dat bedrag is nu niet langer in beton gegoten”, zegt de woordvoerder van Defensie. “Als er in de toekomst behoefte bestaat aan meer toestellen, dan hebben we nu de mogelijkheid om meer te bestellen.” Of en wanneer dat gebeurt en om hoeveel toestellen het dan zou gaan, valt nog helemaal niet te zeggen. Binnen de Luchtmacht leeft al langer de wens om meer F-35’s aan te schaffen. Tot nu toe werd hier echter geen gehoor aan gegeven.

Aanschaf
In 2009 en 2011 ging Nederland een verplichting aan voor twee testtoestellen, deze zijn in 2013 geleverd. In 2015 werden er nog acht besteld. Deze worden komend jaar geleverd.
“In het kader van de zogenoemde Block Buy heeft Nederland in 2017 een meerjarige bestelling geplaatst van nog eens 24 toestellen die worden geleverd in de jaren 2020 tot en met 2022”, aldus Defensie in de jaarrapportage over de F-35. Dat brengt het totaal op 34. “Het besluit over de aanschaf van de drie resterende toestellen wordt voor het einde van 2018 genomen.”

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button