fbpx
HelikoptersLiefhebberNaast het nieuws

Afgedankte Canadese Chinook naar Gilze-Rijen

Afgelopen weekend is een afgedankte Canadese Chinook helikopter over de weg aangekomen bij de vliegbasis Gilze-Rijen. De helikopter werd in 2011 door de Canadese luchtmacht uit dienst genomen en heeft daarna een tijd in opslag gestaan. Recent is het toestel naar Nederland verscheept.

Trainingsobject
De helikopter zal gebruikt worden voor instructiedoeleinden bij het Rotary Wing Training Center. Dit trainingscentrum voor helikoptermonteurs is gelegen op het ‘Gate 2’ Aeroparc Gilze-Rijen, vlak naast de vliegbasis. Het centrum beschikt al over een Chinook als trainingsobject.

Omscholing
Het toestel werd ruim 50 jaar geleden gebouwd als CH-47A en werd in 1984 omgebouwd tot CH-47D. Tot 2009 werd de helikopter gebruikt door de US Army, waarna het toestel overging naar Canada. De Canadese luchtmacht heeft de heli ingezet in Afghanistan. Daar raakte het beschadigd bij een landingsongeval en werd weer gerepareerd. Eind 2011 ging de Chinook in opslag in de woestijn van Arizona. In 2014 werd het toestel uit opslag gehaald, om te worden gebruikt als ‘instructional airframe’. Onderhoudsmonteurs van de Canadese luchtmacht kregen hiermee hun omscholing op de nieuwe CH-147F Chinook helikopters.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button