fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol AirportVliegvelden

‘Kleinste passagiersgroei voor Schiphol sinds 2013’

Uit de kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Schiphol de kleinste passagiersgroei sinds 2013 heeft ondervonden in het tweede kwartaal van dit jaar.

Kleinste
De passagiersgroei van Schiphol lag namelijk op 3,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar en komt daarmee op 18,8 miljoen passagiers. Het is daarmee de kleinste passagiersgroei sinds het laatste kwartaal van 2013, toen lag de passagiersstijging op 2,6 procent. Ook is het aantal vluchten op Schiphol sinds het eerste kwartaal van 2013 licht gedaald, namelijk met 0,8 procent. Hierbij gaat het voornamelijk om bewegingen binnen het handelsverkeer, aldus het CBS.

Grootste
De grootste passagiersgroei vond plaats in Zuid-Limburg. Via het Maastricht Aachen Airport reisden in het tweede kwartaal van dit jaar 49 procent meer reizigers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. “Maastricht profiteerde onder andere van de uitbreiding van het aantal bestemmingen waarop de luchtvaartmaatschappij Corendon vanaf Maastricht vliegt. Maastricht is echter een betrekkelijk kleine luchthaven. Het aandeel passagiers dat via deze luchthaven reist, is slechts 0,4 procent van het totaal aantal reizigers op Nederlandse luchthavens”, zo meldt het CBS. In totaal reisden er ruim 83.000 mensen via het vliegveld van Maastricht.

Nederland
De passagiersgroei in heel Nederland steeg met 4 procent ten opzichte van vorig jaar. In totaal lag het aantal aangekomen en vertrokken passagiers via de nationale luchthavens op 21,2 miljoen personen. Daarnaast laat de kwartaalmonitor van het CBS zien dat dat ‘op luchthaven Eindhoven (1,7 miljoen mensen), met 8 procent van de passagiers de tweede luchthaven van Nederland, groeide het aantal passagiers in het tweede kwartaal van 2018 met 8 procent. Rotterdam The Hague (583.000 reizigers) en Groningen Eelde (65.000 passagiers) lieten groeicijfers zien van 9,8 procent en 5,6 procent.’

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button