fbpx
AirlinesFrequente reizigersNieuwsNL NieuwsPiloten en Crew

Ryanair schrapt 190 vluchten door ‘onnodige’ staking

Naar schatting dertigduizend passagiers van 190 Ryanair-vluchten vertrekken vrijdag niet met hun geplande vlucht. De airline schrapt de vluchten door de staking van een deel van het cabinepersoneel en de piloten in vijf landen. De maatschappij stelt dat personeel van concurrende airlines achter de ‘onnodige’ stakingen zit.

30.000
Vrijdag legt Ryanair-personeel in Spanje, België, Italië, Portugal en Nederland het werk neer. Daardoor schrapt de airline 190 van de geplande 2400 vluchten. Ongeveer 30.000 van de 450.000 reizigers krijgt last van de staking, stelt Ryanair, Inzet van de staking zijn betere arbeidsvoorwaarden en vooral lokale contracten. Nu heeft veel personeel nog een contract onder Iers arbeidsrecht.

Vooruitgang
Naar eigen zeggen heeft Ryanair “significante vooruitgang” geboekt in de onderhandelingen met de vakbonden. Vanaf 2019 wil de airline lokale contracten invoeren, als een cao-akkoord bereikt kan worden met de vakbonden in de vijf landen.

Stakingen
De maatschappij haalt uit naar de stakers in Portugal, Italië en Spanje; volgens Ryanair worden zij opgeroepen om te staken door personeel van concurrerende airlines. In Spanje en Portugal zou personeel van respectievelijk Norwegian en TAP verantwoordelijk zijn voor de staking bij Ryanair. In Italië is de staking uitgeroepen door een ‘kleine vakbond die niet erkend of gesteund wordt door ons Italiaanse personeel’, stelt Ryanair.

Concurrentie
Ook pilotenvakbonden in Duitsland, Nederland en Ierland krijgen ervan langs van Ryanair. “We zijn teleurgesteld dat deze vakbonden, geleid door Eurowings-piloten in Duitsland, KLM-piloten in Nederland en Aer Lingus-piloten in Ierland zich blijven bemoeien met Ryanair en nu actie voeren voor een staking”, stelt de maatschappij.

Verzet
Chief Marketing Kenny Jacobs vraagt zich af waarom de vakbonden zich verzetten tegen een akkoord. “Als we succesvolle akkoorden kunnen sluiten in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië, waarom doen sommige vakbonden in België, Nederland en Spanje dat dan niet?”

Nederland
Ook Nederlandse reizigers krijgen last van de staking. Pilotenvakbond VNV stelde dinsdag al dat de overlast voor Nederlandse reizigers ‘vele malen groter zal zijn dan bij de eerste staking.’ Eindhoven Airport, waar veel Ryanair-vluchten vandaan vertrekken, adviseert reizigers om contact op te nemen met de Ierse airline.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button