AirlinesFrequente reizigerNieuwsNL nieuwsVliegvelden

VNV naar rechter als Ryanair-vluchten toch vertrekken

De Nederlandse pilotenvakbond VNV stapt naar de rechter als vrijdag toch Ryanair-vluchten vertrekken vanaf Eindhoven Airport. Dat zegt een woordvoerder van de vakbond tegen Up in the Sky.

Landen
De VNV heeft haar achterban opgeroepen om net als collega’s in andere Europese landen, zoals Duitsland en België, vrijdag 28 september het werk voor 24 uur neer te leggen.

Eindhoven
Het gaat dan uitsluitend om Ryanair-vluchten die worden uitgevoerd vanaf Eindhoven, die piloten zijn in Nederland gestationeerd. De vluchten naar Schiphol worden uitgevoerd door piloten die vliegen vanaf de basis in Ierland, waar geen stakingsoproep is gedaan.

Rechter
De VNV meent op basis van een rechterlijke uitspraak van begin augustus, dat Ryanair verplicht is alle vluchten vanaf Eindhoven te annuleren. Maar betwijfelt of de Ierse prijsvechter zich aan die uitspraak houdt. Eindhoven Airport zegt dat Ryanair een aantal vluchten heeft geannuleerd, maar niet welke en hoeveel. Eerder liet de luchthaven nog weten dat geen vluchten waren gecancelled. “Dan hebben ze of maling aan de passagiers, of aan de rechter”, zegt de woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Annuleren
In die uitspraak staat dat de VNV eventuele stakingen minimaal 72 uur van tevoren moet aankondigen en de duur, aard en tijd moet aangeven. “Dat hebben we gedaan”, zegt de VNV. De rechter bepaalde eveneens dat Ryanair de vluchten dan moet annuleren. “…… Ryanair, zoals zij al heeft aangeboden, vluchten in geval van stakingen zal annuleren”, staat in het vonnis.

Retourvluchten
Volgens de VNV gaat het in geval van Eindhoven om 22 retourvluchten. “Dus elf heen en elf terug”, verduidelijkt de woordvoerder. Alle piloten (gezagvoerders) op één na hebben volgens de vakbond gehoor gegeven aan de oproep. De rechter verbood Ryanair ook om stakingsbrekers in te zetten in Nederland.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close