IndustrieLiefhebberNieuwsVliegtuigtype & -bouwer

Boeing 747 viert zondag vijftigste verjaardag

Bij vliegtuigbouwer Boeing wordt komende zondag ongetwijfeld een klein feestje gevierd. Die dag is het vijftig jaar geleden dat de eerste 747-100 uit de fabriek gereden werd. De City of Everett maakte in februari 1969 de eerste testvlucht.

De eerste 747 werd na de eerste vlucht in 1969 door Boeing gebruikt als testvliegtuig. De laatste landing voltooide de eerste jumbo in 1995. Op dit moment staat het toestel in The Museum of Flight in Seattle.

Varianten
In de afgelopen vijftig jaar bouwde Boeing ruim 1500 exemplaren van de jumbo jet. Na de 747-100 volgden de -200, -300, -400 en de -8. Ook bouwde Boeing een aantal afgeleide types als de 747SP voor ultralange afstanden en de 747-100SR voor korte vluchten in Japan.

Opvolgers
Het toestel maakt de laatste jaren bij steeds meer maatschappijen plaats voor zuinigere opvolgers. De 777 en 787 kunnen evenveel of meer passagiers vervoeren over dezelfde afstand, maar zijn door hun twee motoren wel een stuk zuiniger dan de iconische 747.

Air Force One
Hoewel de productie langzaam opdroogt, zal de 747 nog wel een tijdje blijven vliegen. Boeing bouwt op dit moment alleen nog vrachtversies van het toestel; de laatste passagiers-747 rolde in 2017 van de band. Een uitzondering wordt gemaakt voor de Amerikaanse Air Force, die twee nieuwe Air Force One’s besteld heeft.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close