MilitairOverig nieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Boeing wint contract voor 351 militaire toestellen

De defensietak van vliegtuigbouwer Boeing mag een grote order voor de Amerikaanse Air Force uitvoeren. De Amerikanen bestellen bij de vliegtuigbouwer in totaal 351 T-X trainingsvliegtuigen en 46 simulatoren. De order is ruim 9 miljard dollar waard.

Voor de grote order werkt Boeing samen met Saab. De combinatie had concurrentie van Lockheed Martin en het Italiaanse Leonardo. Samen met Saab bood Boeing een nieuw ontwikkeld toestel aan, de T-X. Het nieuwe vliegtuig vervangt de Northrop T-38 testoestellen die nu gebruikt worden. Met de T-X verwacht Boeing een groot deel van deze eeuw nog trainingsvliegtuigen te kunnen leveren.

2023
De eerste T-X moet in 2023 afgeleverd worden, waarna in 2034 toestel 351 geleverd moet worden. Volgens persbureau kan de totale order uiteindelijk oplopen naar 475 vliegtuigen en 120 simulatoren.

Verzilveren
Boeing en Saab werken al vijf jaar samen aan de ontwikkeling van het toestel. “Deze uitverkiezing betekent dat we de inzet van vijf jaar werken kunnen verzilveren”, stelt Saab-ceo Håkan Buskhe. Hij noemt de keuze voor Saab en Boeing een grote mijlpaal voor beide teams. “Ik kijk ernaar uit om het eerste trainingsvliegtuig aan de Air Force te leveren.”

Opleiding
De Amerikaanse luchtmacht heeft nog bijna 500 T-38C Talons in gebruik, waarvan de meeste toestellen bijna 50 jaar oud zijn. De T-38 wordt vooral ingezet als vervolg-lestoestel voor gevechtsvliegers. Veel NAVO-straaljagerpiloten die in Amerika op de vliegbasis Sheppard hun vliegopleiding hebben gekregen, hebben gelest op de T-38. Ook veel vliegers van de Koninklijke luchtmacht zijn opgeleid op de T-38.

Revanche
Voor Boeing is de nieuwe opdracht in zekere zin een kans op revanche. Eén van de laatste grote orders die de US Air Force aan Boeing gunde, was het KC-46 tankerproject. Dat project loopt niet zoals gepland: Boeing wordt geplaagd door tegenslagen in de ontwikkeling en de aflevering van de tankers.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close