fbpx
IncidentenLiefhebberMilitairNieuws

Eerste crash van een F-35

Een Amerikaanse F-35 is vrijdag neergestort bij de vliegbasis MCAS Beaufort, South Carolina. Dit is bevestigd door militaire officials, zo schrijft onder meer Reuters. Het gaat voor zover om de eerste crash met een F-35, ook wel JSF.

Oorzaak
De piloot van het toestel zou zich met de schietstoel in veiligheid hebben gebracht. Hij is met verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.

Opleiding
Het toestel behoorde toe aan een opleidingssquadron van het Amerikaanse marinierskorps (US Marines), gestationeerd op de basis in South Carolina. De gecrashte F-35 is van het type F-35B, de STOVL-versie (Short Take-Off, Vertical Landing). Deze versie kan verticaal landen.

Beschikbaarheid
DefenseNews schreef enkele maanden geleden dat een tekort aan reserve-onderdelen voor de F-35B’s op MCAS Beaufort voor problemen zorgt. Als gevolg hiervan was de operationele beschikbaarheid van toestellen voor het opleidingssquadron van de US Marines minder dan gewenst.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button