AirlinesFrequente reizigerNieuwsNL nieuws

Ryanair annuleert zo’n driehonderd vluchten

Ryanair annuleert vrijdag zo’n driehonderd vluchten als gevolg van stakingen van het cabinepersoneel en piloten in zes Europese landen. Dat heeft de maatschappij bekendgemaakt.

Planning
Dat is circa 12,5 procent van de 2.400 vluchten die in de planning stonden voor vrijdag. Het gaat volgens Ryanair om annuleringen in Nederland, België, Portugal, Spanje, Italië en Duitsland.

Eindhoven
Vanaf Eindhoven worden alle vluchten geannuleerd. In eerste instantie meldde de luchthaven nog dat alle vluchten zouden doorgaan, dat bleek toch niet het geval. Pilotenvakbond VNV dreigde al de Ierse prijsvechter voor de rechter te dagen als de vluchten wel zouden doorgaan.

VC
In eerste instantie hield Ryanair er ook geen rekening mee dat de Duitse piloten ook het werk zouden neerleggen. De Duitse pilotenvakbond VC meldde echter donderdag dat ook zij zich aansloten bij de acties. Als gevolg daarvan moest Ryanair bovenop de al eerder aangekondigde circa 190 vluchten, nog eens zo’n honderd vluchten schrappen.

Arbeidsvoorwaarden
Ryanair had daar geen goed woord voor over, ook omdat deze aankondiging pas relatief laat kwam. Het is niet voor het eerste dat personeel van Ryanair het werk neerlegt in verschillende Europese landen. De inzet is in alle landen vrijwel hetzelfde; alles draait om de arbeidsvoorwaarden. Het succes van Ryanair zat hem altijd deels in het feit dat Ryanair piloten en cabinepersoneel onder Ierse voorwaarden liet vliegen.

Brussel
Daar kwam steeds meer verzet tegen. Dat had ook te maken met het feit dat Ryanair in steeds meer landen bases heeft geopend, waar lokaal personeel aan de slag ging dat onder de nationale arbeidsvoorwaarden wil werken, met een cao. Deze week had Ryanair-ceo Michael O’Leary op zijn verzoek een gesprek in Brussel met eurocommissaris Marianne Thyssen (werkgelegenheid).

Schiphol
De Ryanair-ceo kreeg nul op rekest in Brussel. Sterker; de eurocommissaris steunt het Ryanair-personeel in zijn roep om nationale arbeidsvoorwaarden en cao’s waar de rechten in zijn vastgelegd. In Nederland heeft Ryanair alleen een basis van Eindhoven Airport, Schiphol wordt bediend vanaf de (thuis)basis in Dublin, die vluchten gaan dan ook gewoon door. Op Eindhoven werken 49 Nederlandse piloten voor de maatschappij.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/