LiefhebberLongread

Instapmodel straalvliegtuig | Longread

Een nieuwe eigen, nieuw straalvliegtuig kopen wordt steeds voordeliger. Sinds een jaar is er eentje van 2,4 miljoen dollar. Verreweg de goedkoopste op de planeet, want het eerstvolgende model op de markt kost meer dan het dubbele.

Ondernemer Steven Middendorp uit Groningen heeft er een compleet nieuw gebouw voor neergezet, op vliegveld Eelde. In zijn showroom staan er twee te glimmen, en op het platform voor de deur nog een stuk of vier. Iedereen in Europa die er al eentje bezit bezocht namelijk onlangs het openingsfeest aldaar. Van flink ver kwamen ze; uit Duitsland en Zwitserland zelfs. Want tenslotte ben je overal in een wipje, met meer dan vijfhonderd kilometer per uur.

Een beetje koddig vliegtuig is het wel. Het lijkt wel een kikkervis, deze Cirrusjet. Eén flinke straalmotor op de rug, in plaats van de gebruikelijke twee-aan-de-staart die je bij alle andere Nina-Brink-jets ziet. Dat drukt de prijs sowieso al met bijna een miljoen. De romp en de vleugels zijn van kunststof, en alle instrumenten zijn vervangen door drie iPad-achtige panelen. De software daarvoor wordt steeds goedkoper; ook weer ten faveure de een lage prijs.

Mocht je er eentje overwegen: je kunt zes personen vervoeren, naast jezelf. Want ja, het is de bedoeling dat je ‘m zèlf gaat vliegen. Je moet wel naar Amerika om daar veertig uur te oefenen, of in Nederland een tijdlang vliegen onder begeleiding.

De fabrikant is namelijk als de dood dat er al in de beginfase ongelukken gebeuren, en dat zou natuurlijk meteen een enorme domper op de vreugde zijn. Iets dergelijks overkwam Frank Robinsom in Californië, die ooit supervoordelige helikopters ging aanbieden. Avonturiers uit de hele VS kwamen er eentje halen, maar ongeoefend als ze waren kwamen er velen niet heelhuids thuis.

Een prille beginner is de fabrikant van het toestel overigens niet. Al veertig jaar verkoopt het bedrijf bijzonder succesvolle sportvliegtuigen met zuigermotoren. Door de bediening van het nieuwe vliegtuig heel erg op die van eerdere modellen te laten lijken wil de fabrikant bestaande klanten de overstap naar het straalvliegen gemakkelijk maken.

Gefluisterd wordt trouwens dat de Chinezen die het bedrijf zes jaar geleden overnamen de gewaagde stap naar de productie van de straaljager hebben geïnstigeerd. Dat hadden Amerikaanse aandeelhouders nooit aangedurfd, met name door de heftige aansprakelijkheidswetgeving in de VS. Het is namelijk wel eerder geprobeerd, zo’n instapmodel businessjet, zelfs door hele grote fabrikanten als Piper en Beechcraft. Toch lijkt het deze keer te gaan lukken, hoor ik van een aantal luchtvaartkenners die ook op het feestje aanwezig zijn.

Terwijl binnen de promotiefilmpjes met veel opzwepende popmuziek achter elkaar doordenderen en de gasten hun hapjes happen staat er buiten een keurig rijtje Cirrusjets in de regen. Ze kijken wat treurig, of ze zich liever in zonniger oorden hadden bevonden. Gelukkig zijn ze van plastic, dat scheelt weer in corrosie, al is al dat water ook niet goed voor de elektronica aan boord. Toch zie ik veel piloten watertandend naar buiten kijken, hun creditcards al bijna in de hand. Ook vormen ze fluisterende kleine groepjes, wellicht bezig om er samen eentje aan te schaffen?

Mocht je ook plannen hebben: voor tegen de vier ton koop je een zogeheten ‘positie’; anders moet je nog een jaar of vijf wachten tot je kunt gaan vliegen. En nog iets dat je wellicht over de streep trekt: gaat het tijdens het vliegen helemaal mis met je nieuwe Cirrusjet, dan zit er een parachute in een compartiment boven de cockpit. Je trekt simpelweg aan een grote, rode hendel en een paar seconden later schommel je met vliegtuig-en-al naar de grond. Je komt daar met een zacht plofje neder om vervolgens verwonderd in de rondte te kijken waar je in ’s hemelsnaam terecht gekomen bent.

Goof Bakker

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close