FinancieelIndustrieMilitairProfessional

Stuksprijs F-35 voor het eerst onder 90 miljoen dollar

De prijs van een F-35 ligt voor het eerst sinds de introductie onder de 90 miljoen dollar. Dit is vastgelegd in een vervolg-order die het Pentagon en bouwer Lockheed Martin gesloten hebben, zo meldt de vliegtuigbouwer.

Lot 11
De productie van de F-35 gebeurt in series, zogeheten lots. Per lot wordt met Lockheed Martin een prijs afgesproken. Voor ‘Low-Rate Initial Production’ Lot 11 is de prijs nu vastgelegd op 11,5 miljard dollar. In deze serie worden 141 F-35’s gebouwd, waaronder acht F-35A’s voor de Koninklijke Luchtmacht. De stuksprijs van een F-35A ligt nu op 89,2 miljoen dollar. Vergeleken met Lot 10 is dit een prijsreductie van 5,4%.

Prijzen
De deal werd in juli al aangekondigd door een handshake deal, maar moest nog bevestigd worden. Dat is nu gebeurd. De goedkoopste variant, de ‘normale’ F-35A kost nu 89,2 miljoen dollar. De F-35B voor de Amerikaanse marinierskorps gaat voor 115,5 miljoen dollar over de toonbank. Dit is de ‘STOVL’ variant, die vertikaal kan landen. De F-35C-versie voor de vliegdekschepen van de US Navy kost nu 107,7 miljoen dollar per stuk.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close